Un fost presedinte al CSM naruie planurile lui Tudorel de a-l scapa pe Dragnea prin OUG: „E periculos prin ordonanta de urgenta o astfel de modificare”

news

Judecatorul Horatius Dumbrava, fost presedinte CSM, a declarat,  referitor la anuntul ministrului Justitiei privind adoptarea unei OUG pentru revizuirea sentintelor date pe protocoale, ca e bine totusi ca astfel de proiecte sa fie dezbatute in Parlament.

„Eu zic ca nu ar trebui ordonanta, s-ar putea discuta in Parlament. Care ar fi urgenta, daca ar fi eventual condamnati in penitenciar, dar se poate discuta pentru ca, daca se ajunge la concluzia ca acele probe sunt ilegale, un nou motiv de revizuire poate ca ar fi oportun, dar m-as feri de o ordonanta de urgenta. Care ar fi calea de urmat? Eu spun un proiect legislativ intr-o procedura de urgenta daca se doreste acest lucru, nu stiu cat de fezabila este ideea cu revizuirea, ma uit pe Codul de procedura penala daca nu cumva este un motiv de revizuire deja, dar e periculos prin ordonanta de urgenta o astfel de modificare. Care ar fi pericolul? Vorbesc general, este bine totusi ca astfel de proiecte sa urmeze calea legislativa, adica dezbatere in Parlament, argumente pro si contra, acolo vin si specialistii din sistem, CSM, li se cer opinii instantelor, parchetelor, societatea civila la randul ei are posibilitatea sa-si spuna punctul de vedere, nu este o chestiune care poate fi expediata atat de rapid cum cred ca face domnul ministru. Parlamentul mi se pare cel mai sigur loc unde se pot intalni opiniile pro si contra, sunt si opinii contra”, a declarat, pentru Mediafax, judecatorul Horatius Dumbrava, fost presedinte CSM.

Ministrul Justitiei a anuntat, miercuri seara, ca-i va propune premierului adoptarea unei ordonante de urgenta pentru revizuirea sentintelor date pe protocoale sau interceptari ilegale, Tudorel Toader precizand ca va face aceasta propunere intr-un timp scurt, „dupa terminarea concediilor”.

„(Ordonanta va dispune -n.r.) posibilitatea oricarui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului ca hotararea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegala sa se apropie de dosar, sa ceara unui judecator sa verifice daca hotararea lui a fost pronuntata pe baza celor doua elemente, judecator care sa spuna da, ii admite si trimite cauza la rejudecare, judecator care sa spuna nu, nu e vorba de interceptari nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curtii Constitutionale fac aceasta definitie, aceasta clasificare (- a ceea ce inseamna interceptari nelegale -n.r.). Interceptari facute de SRI si folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legatura cu securitatea, siguranta nationala si folosite in fapte de drept comun”, a declarat, miercuri seara, Tudorel Toader, la Antena 3.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: