externe

Un fost soldat britanic a fost „impuscat mortal” in Severodonetk. Tatal lui: „A fost cu adevarat un erou si va ramane pentru totdeauna in inimile noastre”

Un fost soldat britanic a fost „impuscat mortal” dupa lupte impotriva rusilor in orasul ucrainean Severodonetk, a anuntat familia acestuia, citata de BBC si The Guardian.

Jordan Gatley a parasit armata britanica in martie pentru „a-si continua cariera de soldat in alte domenii” si ajutase trupele ucrainene sa-si apere tara impotriva Rusiei.

Intr-o postare pe Facebook, tatal sau, Dean Gatley, a scris: „Ieri (10/06/22) am primit vestea devastatoare ca fiul nostru, Jordan, a fost impuscat si ucis in orasul Severodonetk, Ucraina. Jordan a parasit armata britanica in luna martie a acestui an pentru a-si continua cariera de soldat in alte domenii. Razboiul impotriva Europei incepuse, asa ca, dupa o analiza atenta, a plecat in Ucraina pentru a ajuta. Am primit mai multe mesaje de la echipa sa de acolo, care ne-au povestit despre bogatia de cunostinte, despre abilitatile sale de soldat si despre dragostea pe care o are pentru meseria sa. Echipa sa spune ca toti l-au iubit, la fel ca si noi, iar el a schimbat enorm vietile multor oameni, nu numai ca soldat, ci si prin antrenarea fortelor ucrainene. Jordan si echipa sa erau foarte mandri de munca pe care o faceau si imi spunea adesea ca misiunile in care mergeau erau periculoase, dar necesare. Isi iubea meseria si suntem foarte mandri de el. A fost cu adevarat un erou si va ramane pentru totdeauna in inimile noastre”.

Orasul Severodonetk se afla in centrul ofensivei rusesti si este una dintre ultimele zone din regiunea ocupata Luhansk din estul tarii aflata inca sub control ucrainean.

Ucraina detine in continuare controlul asupra uzinei chimice Azot din orasul Severodonetk, unde sute de civili se adapostesc, a anuntat duminica dimineata guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, informeaza Reuters.

”Azot nu este blocata, au loc lupte pe strazile din apropierea uzinei”, a declarat Serhii Gaidai pentru postul public de televiziune ucrainean.

El a adaugat ca se asteapta ca fortele ruse sa mobilizeze toate mijloacele in incercarea de a captura orasul Severodonetk duminica sau luni.

Kievul a cerut livrari rapide de armament greu din Occident, explicand ca fortele ruse au de cel putin 10 ori mai multe piese de artilerie decat armata ucraineana.

Sambata, fortele ruse au atacat centralele electrice din Kramatorsk si Sloviansk, cele mai mari doua orase din regiunea Donetk aflate sub control ucrainean, a scris guvernatorul regional Pavlo Kirilenko pe Telegram.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militara neprovocata si nejustificata contra Ucrainei. Moscova sustine ca este vorba despre o ”operatiune militara speciala de denazificare” a tarii vecine si de protejare a comunitatii rusofone din estul Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Tentativa de lovitura de stat in Congo. Armata: „Actiunea a fost inabusita in fasa”

Armata congoleza afirma ca a "dejucat o lovitura de stat" duminica dimineata devreme si a…

3 minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

2 ore ago

Catalin Drula: „Trebuie sa avem un program national de oprit mafia. In toata tara avem metode mafiote de a lucra”

Presedintele USR Catalin Drula a declarat ca in toata tara "PSD si PNL au cuplat…

27 de minute ago

Cheltuielile militare ajuta la cresterea economica a Rusiei. Crestere de 5,4% in primul trimestru al anului 2024

Economia Rusiei a crescut cu 5,4% in primul trimestru al anului 2024, arata statisticile oficiale…

O oră ago

Primarul Brasovului: „Romania se afla la un moment de rascruce. Nu trebuie sa lasam acest partid comasat sa puna un pumn in gura democratiei din Romania”

Primarul Brasovului Allen Coliban considera ca tara noastra se afla la un moment de rascruce,…

24 de minute ago