Un general rus care cunostea „secretele” palatului lui Putin a murit subit in inchisoare

externe

Lopirev, general, Rusia, palat, Putin, deces subit, inchisoare

Generalul rus care a supravegheat construirea luxosului palat al lui Vladimir Putin la Marea Neagra si care cunostea toate secretele acestuia a murit subit in inchisoare. Ghennadi Lopirev, in varsta de 69 de ani, urma sa fie eliberat conditionat, dar a fost diagnosticat cu leucemie pe 14 august si a murit doua zile mai tarziu.

Agentiile de stiri au raportat ca acesta nu se plansese anterior ca se simtea rau, dar un oficial al organismului de supraveghere a inchisorilor din Rusia a insistat ca Lopirev a murit din cauze naturale. „Nu a existat nicio crima”, a declarat Viktor Boborikin de la Comisia de monitorizare publica din Rusia. Condamnat in 2017 la zece ani de inchisoare pentru ca a luat mita in schimbul unor contracte de constructii profitabile, Lopirev a fost incarcerat in colonia penitenciara IK-3 din regiunea Riazan, in centrul Rusiei. IK-3 este o inchisoare dura, vizata de grupul de mercenari Wagner al Kremlinului pentru recrutarea de detinuti care sa lupte in Ucraina.

Lopirev a fost anterior general-locotenent in cadrul Serviciului Federal de Protectie (FSO), unitatea militara de 50.000 de oameni controlata de Administratia Prezidentiala, care are sarcina de a-l pazi pe Putin. Agentiile de stiri au raportat ca, in calitate de comandant al FSO in Caucazul de Nord, unul dintre principalele proiecte ale lui Lopirev a fost acela de a supraveghea constructia si securitatea palatului lui Putin de la Gelendjik, in apropiere de Soci, pe coasta rusa a Marii Negre.

Constructia a inceput in 2005 si a costat aproape un miliard de dolari. Palatul este construit in stilul Renasterii italiene si este ascuns in paduri, langa o stanca care se inalta langa o plaja cu nisip foarte fin. Palatul are o capela, un teren de hochei pe gheata subteran, o podgorie, un teatru si piste de aterizare pentru elicoptere.

Ar fi trebuit sa fie fortareata de lux inexpugnabila a lui Putin, iar Institutul pentru Studiul Razboiului, cu sediul in SUA, a declarat ca Lopirev ar fi fost una dintre putinele persoane care ii cunostea toate secretele: intrarile si iesirile, punctele slabe si punctele forte.

Coruptia este foarte raspandita in fortele armate ale Rusiei, dar este neobisnuit ca generalii de rang inalt sa fie acuzati si trimisi la inchisoare pentru luare de mita, cu exceptia cazului in care au cazut in dizgratie. In 2016, cand Lopirev a fost arestat, presa a relatat ca acesta ar fi negat cu incapatanare acuzatiile, sustinand ca ar f fost victima unei inscenari puse la cale de alti ofiteri superiori.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: