Un general rus dezvaluie noile planuri ale Moscovei in Ucraina. Sa rupa o bucata din tara vecina pentru a dispune de un coridor terestru spre Crimeea

externe

ISW, Rusia, noua ofensiva, sud, estul, Ucrainei

Rusia vizeaza, in faza a doua a operatiuni sale militare in Ucraina, sa preia controlul deplin in Donbas si in sudul Ucrainei pentru a dispune de un coridor terestru spre Crimeea, a afirmat vineri comandantul adjunct al Districtului militar central al Rusiei, citate de agentiile de presa ruse, preluate de AFP si Reuters, informeaza Agerpres.

‘De la debutul fazei a doua a operatiunii speciale, faza care a inceput acum doua zile, unul din obiectivele armatei ruse este sa stabileasca un control total asupra Donbasului si a sudului Ucrainei’, a declarat generalul Rustam Minnekaiev.

‘Aceasta va permite asigurarea unui coridor terestru spre Crimeea, precum si sa se puna presiune asupra infrastructurilor vitale ale economiei ucrainene, porturilor de la Marea Neagra pe unde se fac livrarile de produse agricole, metalurgice’, a adaugat el, cu prilejul unei reuniuni cu sefi de intreprinderi ai complexului militaro-industrial la Ekaterinburg.

Potrivit AFP, aceste declaratii par sa confirme ca Rusia vizeaza sa preia controlul si asupra Odesei, cel mai mare port din Ucraina si al treilea oras al tarii.

Conform generalului Minnekaiev, controlul sudului Ucrainei va permite de asemenea sa se vina in sprijinul separatistilor prorusi din Transnistria.

‘Controlul sudului Ucrainei inseamna totodata un culoar spre Transnistria, unde observam de asemenea cazuri de oprimare a populatiei rusofone’, a spus el.

Kremlinul isi prezinta ofensiva lansata in Ucraina la 24 februarie ca o operatiune pentru a proteja populatiile rusofone si sustine ca nu vrea sa ocupe Ucraina, dand asigurari ca misiunea vizeaza de fapt ‘eliberarea’ Donbasului impreuna cu aliatii sa separatisti din aceasta regiune.

‘Vom lupta cu toata lumea, in acest moment, asa cum in Marele Razboi Patriotic (numele dat de Rusia celui de-al Doilea Razboi Mondial, n.red.), toata Europa, toata planeta era atunci impotriva noastra. Este acelasi lucru acum, ei nu au iubit niciodata Rusia’, a mai declarat generalul Minnekaiev.

Tot vineri, Ministerul Apararii de la Moscova a comunicat ca in cursul noptii au fost lovite 58 de tinte militare in Ucraina, printre care locuri unde erau concentrare trupe, depozite de combustibili si echipament militar, transmite Reuters.

Au fost lovite de asemenea, cu ajutorul rachetelor de inalta precizie, trei tinte ce au inclus un sistem de aparare antiaeriana S-300 si o mare concentrare de trupe ucrainene cu echipamentul din dotare.

Reuters mentioneaza ca informatiile nu pot fi verificate din surse independente.

Vineri, vicepremierul ucrainean Irina Veresciuk a transmis pe Telegram ca in cursul zilei nu vor fi organizate culoare umanitare ‘din cauza riscului care ameninta traseele noastre’.

‘Ma adresez tuturor celor care asteapta sa fie evacuati: aveti rabdare, va rog, tineti-va bine!’, a indemnat ea in mesajul citat de AFP.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: