Un grup de intelectuali romani cere „ridicarea drapelului israelian, in semn de solidaritate, pe cladirile Presedintiei Romaniei, a Parlamentului Romaniei, a Guvernului Romaniei, a Primariei Generale a Capitalei, precum si a Primariilor marilor orase”

news

Un grup noua cunoscuti intelectuali romani solicita autoritatilor, printr-o scrisoare deschisa, sa-si manifeste oficial sprijinul pentru statul Israel in conflictul din Fasia Gaza, inclusiv prin arborarea simbolica a drapelului statului israelian pe cladirile oficiale.

”Subsemnatii, cetateni ai Romaniei si prieteni ai Statului Israel, va rugam sa luati in considerare manifestarea solidaritatii Statului si poporului roman cu Statul si cetatenii israelieni, aflati de o saptamana sub un baraj de peste 3000 de rachete lansate de gruparile teroriste ‘Hamas’ si ‘Jihadul Islamic Palestinian’.

Sute de mii de cetateni israelieni sunt originari din Romania, multi dintre acestia avand si cetatenie romana. Acestia citesc presa de limba romana, creeaza opere literare in limba romana si sunt profund atasati de Romania.

State cu o mult mai redusa ‘diaspora’ aflata in Israel, precum Austria, Cehia sau Slovenia au aratat in mod public atasamentul lor pentru Israel, aflat, inca de la reinfintarea unicului stat al evreilor, sub spectrul anihilarii.

Scopul, declarat in mod explicit (vezi ‘Carta Hamas’) al gruparilor teroriste care au atacat Israelul in aceste zile este acela de a distruge Statul Israel. Romania trebuie sa arate faptul ca intelege distinctia clara intre un stat democratic si responsabil (Statul Israel) si o miscare terorista (recunoscuta ca atare atat de Statele Unite cat si de UE – implicit si de Romania).

Propunem un gest simbolic, insa de adanca semnificatie: ridicarea drapelului israelian, in semn de solidaritate, pe cladirile Presedintiei Romaniei, a Parlamentului Romaniei, a Guvernului Romaniei, a Primariei Generale a Capitalei, precum si a Primariilor marilor orase, asa cum au procedat Guvernele Austriei, Republicii Cehe, Sloveniei, municipalitatile din Munchen si Wurtzburg (Germania) etc.

Romania trebuie sa arate, in mod neechivoc, ca sprijina partenerul sau strategic, Israelul – in aceste momente de grea cumpana.

Cu deosebit respect, va multumim!”.

Semnatari:

Prof. Univ. Dr. Gabriel Andreescu (Universitatea de Vest, Timisoara)

Vartan Arachelian (ziarist si scriitor)

Bogdan Serban Iancu (realizator TVR)

Conf. Univ. Dr. Adrian Niculescu (Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA Bucuresti)

Prof. Univ. Dr. Victor Neumann (Universitatea de Vest, Timisoara)

Tiberiu Roth (Presedinte, Asociatia Sionista din Romania)

Dr. Andrei Schwartz

Prof. Univ. Dr. Michael Shafir (Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca)

Prof. Univ. Dr. Stelian Tanase (Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti)

si se adreseaza:

Presedintelui Romaniei, Domnului Klaus Iohannis

Prim-ministrului Romaniei, Domnului Florin Citu

Presedentei Senatului Romaniei, Doamnei Anca Dragu

Presedintelui Camerei Deputatilor, Domnului Ludovic Orban

Primarului General al Capitalei, Domnului Nicusor Dan

Primarului Mun. Timisoara, Domnului Dominic Fritz

Primarului Mun. Iasi, Domnului Mihai Chirica

Primarului Mun. Cluj-Napoca, Domnului Emil Boc

Grupului parlamentar de prietenie Romania – Israel

Mai mult despre:

Comentarii: