externe

Un important disident cecen a fost impuscat mortal in Suedia. Ce suma a pus Kadirov pe capul lui

Un important critic al liderului cecen Ramzan Kadirov a fost ucis in Suedia. Colegii bloggerului cecen Tumso Abdurakhmanov au declarat pentru serviciul rus al RFE/RL ca acesta a fost impuscat mortal in noaptea de 1 spre 2 decembrie, confirmand astfel informatiile anterioare privind uciderea sa.

Autoritatile suedeze nu au facut nicio declaratie in acest sens.

Fluxul Telegram 1ADAT al opozitiei cecene a confirmat, de asemenea, la 5 decembrie, ca Abdurakhmanov a fost ucis si ca fratele sau, Mukhammad Abdurakhmanov, se afla sub protectia fortelor de securitate suedeze.

Informatiile potrivit carora Abdurakhmanov, in varsta de 36 de ani, ar fi fost ucis au aparut pe retelele de socializare la 1 decembrie, dar nu au putut fi confirmate. RFE/RL si grupurile de opozitie cecene au anuntat ca nu au reusit sa ia legatura cu bloggerul si ca reprezentantii acestuia au declarat ca nu au fost in contact cu el sau cu fratele sau.

In ianuarie 2021, doi cetateni rusi din Cecenia au fost condamnati la pedepse lungi cu inchisoarea in Suedia, dupa ce au fost condamnati pentru ca au incercat sa-l ucida pe Abdurakhmanov in februarie 2020.

Unul dintre barbati, Ruslan Mamayev, a declarat ca a actionat la ordinul autoritatilor cecene, care i-au promis ca ii vor plati 50.000 de euro.

Kadirov, care conduce Cecenia din 2007, este acuzat in mod frecvent de grupuri rusesti si internationale pentru drepturile omului ca ordona incalcari grave ale drepturilor omului, inclusiv rapiri, tortura, executii extrajudiciare si ca vizeaza comunitatea LGBT.

Abdurakhmanov, un popular blogger de pe YouTube, care l-a criticat dur pe Kadirov si pe guvernul sau din Cecenia, a parasit Rusia in 2015. El a primit azil politic in Suedia.

El nu a mai postat pe canalul sau Telegram din seara zilei de 30 noiembrie. „In mod normal, Tumso avertizeaza cand canalul sau Telegram nu va fi activ, dar ieri nu a facut-o”, a scris un comentator sub postare.

Ultimul videoclip de pe YouTube al lui Abdurakhmanov a fost postat in urma cu cateva saptamani.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Recensamantul din Kosovo, prelungit cu o saptamana

Guvernul kosovar a decis in ultimul moment sa prelungeasca durata recensamantului in curs, primul din…

13 ore ago

Vaticanul inaspreste procedurile cu privire la presupusele „evenimente supranaturale”

Vaticanul a inasprit vineri procedurile de evaluare a evenimentelor supranaturale raportate, cum ar fi Madonele…

13 ore ago

Barbatul care l-a atacat cu ciocanul pe sotul lui Nancy Pelosi, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, a primit 30 de ani de inchisoare

Barbatul care a patruns in casa fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi,…

13 ore ago

New York City a spus ca nimeni nu a fost ranit la arestarile Columbia; dosarele medicale ale studentilor spun altceva

Dupa arestarea studentilor protestatari pro-palestini care ocupau o cladire a Universitatii Columbia luna trecuta, primarul…

13 ore ago

Serbia: Un tren de calatori a intrat intr-un marfar oprit intr-un tunel. Noua oameni au fost raniti

Noua persoane au ajuns la spital, vineri, dupa ce un tren de calatori s-a ciocnit…

13 ore ago