politica

Un important lider de la Bruxelles il face praf pe Teodorovici: Sa creeze conditii pentru romani sa nu mai fie nevoiti sa-si paraseasca tara pentru a-si gasi un loc de munca

Libertatea este una dintre realizarile esentiale, pentru mine chiar sinonim cu integrarea europeana, si de aceea vom apara libertatea de circulatie ca unul dintre pilonii Uniunii Europene actuale, iar UE si autoritatile romane trebuie sa faca tot posibilul pentru a crea conditii de trai egale, a declarat joi candidatul Partidului Popular European (PPE) la presedintia viitoarei Comisii Europene, Manfred Weber, intr-o intalnire cu un grup de jurnalisti romani la sediul din Bruxelles al Parlamentului European.

Weber, lider al grupului europarlamentar al PPE, a raspuns astfel unei intrebari referitoare la o afirmatie a ministrului roman al finantelor publice, Eugen Teodorovici, care a sugerat limitarea la 5 ani a dreptului de munca al cetatenilor comunitari intr-o alta tara din UE.

„Eu cred ca una dintre marile realizari ale Uniunii Europene este faptul ca traim pe un continent unde oricine poate decide in mod voluntar unde doreste sa traiasca. Niciun politician nu poate decide in legatura cu dreptul meu de a sta unde doresc, ci oamenii insisi decid, oamenii acestui continent. Libertatea este una dintre realizarile esentiale, este pentru mine chiar sinonim cu integrarea europeana. De aceea, vom apara libertatea de circulatie ca unul dintre pilonii UE de astazi, nu este niciun dubiu legat de asta, iar Uniunea Europeana si autoritatile romane trebuie sa faca tot posibilul pentru a crea conditii de trai egale”, a mentionat eurodeputatul german, citat de Agerpres.

El a mentionat ca una dintre ideile principale ale programului sau in perspectiva alegerilor europene din mai 2019 va fi aceea ca toti europenii sunt egali si ei merita conditii de trai egale.

„Obiectivul nostru, viziunea noastra, trebuie sa fie acela de a avea standarde de trai egale in intreaga UE. Si va dau un exemplu concret, am spus-o si in discursul meu din cadrul Congresului PPE de la Helsinki. In viitor studentii ar trebui sa ia in considerare sa mearga la Bucuresti sau Cracovia inainte de a se gandi se mearga la Oxford. De ce nu? Trebuie sa investim in universitatile din noile state membre, sunt multi bani in UE, dar aici nu este vorba de bani, ci despre prioritati si vointa. Inca o data, sustin ideea de a lucra asiduu pentru a exista conditii de trai egale astfel incat in viitor nimeni in UE sa nu mai fie nevoit sa-si paraseasca tara pentru a-si gasi un loc de munca”, a spus liderul grupului europarlamentar al PPE.

Intr-o dezbatere in parlamentul roman avand ca tema invatamantul universitar dual si criza fortei de munca, ministrul finantelor publice, Eugen Teodorovici, a afirmat: „Eu am ridicat problema asta si la nivelul colegilor mei, ministri de finante din Europa, si am spus, poate suna asa mai restrictiva, mai nu stiu, de alta factura, (…) dar asta este, trebuie sa invatam la nivel european ca, cu cat o zona devine mai saraca, cu atat o zona devine mai bogata, dar, undeva, lucrurile se rup. Interesul Uniunii Europene, daca suntem cu adevarat lideri, vorbesc de toti liderii europeni, la nivel european, trebuie sa fie acea coeziune, cu adevarat coeziune politica sociala. Nu incarci si intaresti partea de Vest si lasi restul de Europa prin fel de fel de conditii, o lasi in afara. Deci, limitarea dreptului de a lucra. In ce sens ca iar o sa vad stiri ca Teodorovici vrea sa reformeze Europa. Permisul de munca sa fie acelasi ca si timp in toate statele. Nu mai ai voie dupa primul permis sa iti reinnoiesti dreptul de munca, ca sa fii obligat sa migrezi in Europa. Ca asa daca sta in Germania si tot primeste drept de munca, pai nu o sa se intoarca cel din Germania care lucreaza in veci in Croatia, Romania, adica tarile de unde, poate, forta de munca a plecat. Deci, trebuie sa fie o astfel de masura discutata. Maxim 5 ani si, dupa 5 ani, la revedere, te duci in alta tara si iti cauti loc de munca”.

Urmareste-ne si pe:
Speranta Erhan

Share
Published by
Speranta Erhan

Recent Posts

Fara precedent. Pompierii francezi s-au unit si declanseaza greva: „Trebuie sa ne ocupam si de scutere cazute pe strada, agresiuni, betii pe drumuri publice”

Pentru prima data, cele noua sindicate care ii reprezinta pe pompierii francezi isi unesc fortele…

O oră ago

Simion (AUR) ameninta dupa atentatul din Slovacia: „Nu m-ar mira daca aceste gesturi extreme o sa fie copiate inclusiv la noi in tara”

Liderul AUR, George Simion, sustine intr-o postare pe blogul lui ca atentatul impotriva premierului slovac…

3 ore ago

Facebook si Instagram sunt vizate de inca doua investigatii in baza Legii UE privind serviciile digitale: „Dorim sa protejam sanatatea mentala si fizica a tinerilor”

Facebook si Instagram fac obiectul a inca doua investigatii in temeiul Legii privind serviciile digitale…

O oră ago

Fortele ucrainene au impiedicat blindatele Rusiei sa intre in zona urbana din Vovceansk (Harkov)- Statul Major General

Fortele de aparare ucrainene au dejucat planurile Rusiei de a intra in zona urbana a…

O oră ago