Un inalt oficial german anunta ca Presedintia romana a Consiliului UE a „esuat” deja. Revoltat de „derapajele” din Romania

politica

Presedintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, se asteapta ca Presedintia romana a Consiliului UE sa fie un „esec”. El este indignat ca Guvernul Dancila nu a sanctionat „derapajele” la adresa minoritatii germane.

Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Krichbaum s-a aratat revoltat de recentele declaratii anti-germane ale lui Darius Valcov si Liviu Marian Pop, doua figuri reprezentative pentru PSD. El a facut referire la postarea lui Darius Valcov in care presedintele Klaus Iohannis apare in postura lui Hitler, dar si la declaratia recenta a senatorului PSD Liviu Pop, presedintele comisiei de invatamant, potrivit caruia Forumul German ar fi continuatorul unui grup nazist, Grupului Etnic German.

„Recentele derapaje reprezinta apogeul trist al unei dispute care a si-a pierdut simtul masurii. Aceste persoane (Valcov si Pop – n.r.) au devenit intolerabile in functiile pe care le ocupa. Se poate observa ca intensitatea atacurilor continua sa creasca. Totodata, au fost depasite niste linii rosii de mai multe ori, inclusiv prin a critica Forumul German, care a fost prezentat ca fiind continuatorul Socialismului Nationalist. Trebuie notat faptul ca folosirea svasticilor si altor simboluri anti-constitutionale in Germania reprezinta infractiuni. In acelasi timp, un astfel de comportament arata o ignoranta socanta privind istoria. Din moment ce Guvernul Romaniei nu s-a distantat in mod clar de toate acestea, pare rezonabil sa presupunem ca accepta in mod deliberat, daca nu le si controleaza,” a spus Kirchbaum.

„Drept urmare, (aceste fapte) provoaca daune grave asupra bunelor relatii germano-romane,” a adaugat el

Intrebat cum vede aceste comportamente in contextul in care Romania va prelua presedintie Consiliului Uniunii Europene, el a raspuns:

„Pe langa afectarea bunelor relatii germano-romane, acest lucru duce la o si mai mare pierdere de prestigiu pentru guvernul Romaniei la nivel international. In plus, din cauza evenimentelor prilejuite de revocarea Laurei Kovesi si a faptului ca au fost modificate legile anti-coruptie, Romania se afla sub atenta supraveghere a Comisiei Europene. Astfel, pentru mine este foarte clar ca MCV nu poate fi incheiat.

Pentru Presedintia Consiliului Uniunii Europene care urmeaza (in 2019 – n.r.), acestea nu sunt semne bune. Presedintia pare a esua chiar inainte sa inceapa.”

In continuare, intrebat cum vede viitoarea presedintie a UE detinuta de Romania, avand in vedere modificarile la legislatia din domeniul justitiei si protestele din 10 august, Krichbaum a avertizat ca investitorii germani sunt „descurajati”:

„Presedintia UE este o oportunitate uriasa pentru Romania daca este folosita in mod intelept. Din nefericire, in acest moment nu pare a fi acesta cazul. Luand in considerare multiplele probleme europene, am avea nevoie de o presedintie a Consiliului care sa fie respectata la scara larga.

De asemenea, recentele evenimente nu trebuie sa fie subestimate: investitorii germani sunt descurajati. Statul de drept este subiectul ingrijorarilor. Ceea ce imi da sperante in acelasi timp este faptul ca mare parte a populatiei romane este pro-europeana si demonstreaza public acest lucru.”

Mai mult despre: , ,

Comentarii: