externe

Un incendiu a cuprins o suprafata de peste 900 de hectare in Pirineii Orientali. Din Franta, a trecut granita si in Spania

Un incendiu izbucnit duminica in Pirineii Orientali a fost adus sub control in noaptea de duminica spre luni, dupa ce a cuprins o suprafata de peste 930 de hectare, insa nu a fost stins, a declarat un purtator de cuvant al departamentului de pompieri din Pirineii Orientali, potrivit TF1Info.

Incendiul, care se manifesta intre Banyuls-sur-Mer si Cerbere, , „este sub control, dar nu este stins”, a anuntat, luni, colonelul Arnaud Wilm, purtatorul de cuvant al Securitatii Civile. „Incendiile principale au fost stinse, dar focul se raspandeste inca”, a explicat el, asigurand insa ca „partea cea mai grea a trecut”. „511 pompieri” sunt inca „mobilizati, dintre care 63 s-au intors la centrul lor de salvare”, demonstrand astfel „ca focul scade in intensitate”.

La fata locului a sosit si ministrul de Interne, Gerald Darmanin, care urmeaza „sa faca un bilant al situatiei” si sa-i sprijine pe „cei 500 de pompieri si salvatori mobilizati” si „Pirineii puternic loviti”. Ministrul a facut un apel la populatie sa aiba „o atitudine responsabila”, avertizand ca „sezonul incendiilor incepe devreme din cauza incalzirii globale”.

„Vom avea o vara a lui 2023 extrem de grea”, a spus Gerald Darmanin. „Ceea ce este foarte impresionant este atat progresul in timp al sezonului de incendii, din cauza incalzirii globale, cat si faptul ca 50% dintre incendiile din vara trecuta au afectat nordul Loarei.”

Incendiul a izbucnit duminica dimineata, in golful Peyrefitte, in Pirineii Orientali. Vantul puternic a impiedicat stingerea incendiului. Drumul care leaga municipiile Cerbere si Banyuls-sur-Mer a fost blocat, la fel si linia de cale ferata care traverseaza zona. Mai multe persoane au fost evacuate ca masura de precautie. Primaria din Cerbere, un orasel de 1.500 de locuitori, a infiintat un centru de primire.

In Pirineii Orientali, sezonul 2022-2023 este cel mai secetos din 1959, relateaza Meteo-France. Intr-adevar, din septembrie 2022 pana in ianuarie 2023, perioada care constituie partial sezonul de reincarcare, „precipitatiile sunt foarte scazute, cu deficite cuprinse intre 40% in interiorul departamentului si 60% pe litoral”.

Potrivit postului de radio France Bleu Roussillon, un al doilea incendiu a izbucnit intre Argeles-sur-Mer si campia Alberes dar este sub control.

„Este un incendiu pe care il intalnim de obicei vara. Are legatura cu seceta din departamentul nostru”, a explicat seful pompierilor. „Este un incendiu care va dura cateva zile” din cauza unui vant de nord care „nu va slabi, care va fi constant maine si poimaine”.

Incendiul a trecut granita si a ajuns in  Portbou.  Acesta este al doilea incendiu in cateva zile in aceasta  municipalitate din partea spaniola.

 

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a prezentat primul sau portret oficial de la incoronare

Regele Marii Britanii, Charles al III-lea, a prezentat oficial primul sau portret finalizat de la…

2 minute ago

Vladimir Putin sustine planul de pace propus de China in Ucraina, afirmand ca Beijingul a inteles ce se afla in spatele crizei

Intr-un interviu publicat miercuri dimineata de presa rusa si citat de Reuters, presedintele rus Vladimir…

17 minute ago

Majoritatea americanilor cred ca Donald Trump este vinovat in procesul platilor ascunse pentru actrita porno Stormy Daniels si ca trebuie sa mearga la inchisoare

Pentru prima data, un nou sondaj Yahoo News/YouGov arata ca o majoritate a americanilor (52%)…

33 de minute ago

Marcel Ciolacu sfideaza realitatea: „Nu a fost Gabriela Firea implicata in azilele groazei. Imaginile nu erau din Voluntari, ci din alta comuna”

Invitat intr-o emisiune la Digi24, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre campania electorala din Bucuresti,…

48 de minute ago

Cel putin 16 persoane decedate in Peru, dupa ce un autobuz s-a prabusit intr-o prapastie din Anzi

Cel putin 16 persoane si-au pierdut viata marti in Peru, cand un autobuz s-a rostogolit…

O oră ago

Amenintare iminenta? Taiwanul sustine ca ar fi detectat 45 de avioane de lupta si sase nave chineze in apropierea insulei

Armata Taiwanului a detectat 45 de avioane si sase nave chineze in jurul insulei, a…

O oră ago