Un judecator din CSM il pune la punct pe Tudorel Toader. El dezvaluie ce urmareste ministrul cu noile legi ale justitiei

news

Judecatorul Bogdan Mateescu, membru al CSM, afirma ca Tudorel Toader vizeaza imtarirea puterii politicului asupra justitie, asupra unor institutii ce ar trebui sa ramana independente. „Avizul negativ e un semnal potrivit si necesar: nu ne jucam cu independenta sistemului”, subliniaza Mateescu.

„Daca propunerile materializate in urma centralizarii opiniilor intregului sistem judiciar si in urma eforturilor insemnate ale intregului consiliu din primavara au fost efectiv ignorate de ministru in punctele esentiale,

Daca textele preluate de catre ministru au fost necorelate, amestecate, ceea ce denota superficialitate, dar aspectele legate de inspectie, promovare, recrutare si numiri in parchete au fost atent reglementate, chiar in amanunt,

Toate acestea demonstreaza ca a fost mimata consultarea, ca tinta ministrului a fost intarirea pozitiei sale in punctele esentiale mentionate, ca om eminamente politic, cu sustinere de aceeasi natura, ca independenta reala, ca drept al cetateanului, este mai mult sau mai putin ignorata, dar ca vointa politicienilor apare mult mai pregnanta, ceea ce e daunator.

Nimic nu indreptateste opinia ca ministrul sau sfera politica ar fi dat acum mai multa importanta opiniilor neutre si benefice, in mare parte, ale sistemului judiciar decat aproape delocul, din punct de vedere calitativ, alocat primei consultari.

Avizul negativ e un semnal potrivit si necesar: nu ne jucam cu independenta sistemului. Nu sfaramam, astfel, fundamente ale statului de drept.

Sa luati legea inapoi si sa o refaceti in consonanta cu dorinta de reforma, de evolutie, in consonanta cu fundamentele democratiei. Dorinta reala, nu disimulata”, a scris Mateescu pe Facebook.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat joi seara ca are convingerea ca votul negativ dat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii proiectului de modificare a legilor justitiei exprima si dorinta de conservare a actualelor privilegii ale magistratilor.

„Tin sa precizez si am convingerea faptului ca votul negativ exprima si dorinta de conservare a actualelor privilegii pe care magistratii le au. Sa nu ne ascundem dupa adevar. Sa nu vorbim numai de dragul frazelor ritoase si, sigur, la adresa demnitatii, care este respectabila si care desfasoara o activitate utila, necesara, dar legile justitiei datand de 13 ani, din 2004, dinainte de a intra in Uniunea Europeana, au consolidat in timp prin multiplele modificari statutul magistratului, procuror sau judecator, dar nu numai statutul profesional, de independenta, de exercitate a atributiilor, ci si colateral, privilegiile pe care si le-au adus. Si va dau un exemplu care trebuie sa-si gaseasca o rezolvare. La un moment dat judecatorii au dat o decizie in care au stabilit ca o norma juridica nu este abrogata, desi fusese abrogata in mod explicit de legiuitor, iar pe cale de consecinta toate salariile magistratilor au crescut cu 50%”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi, cu majoritate de voturi, sa avizeze negativ proiectul privind modificarea legilor justitiei. Potrivit unui comunicat al CSM transmis AGERPRES, pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 10 voturi, in timp ce pentru un aviz favorabil cu observatii au fost exprimate opt voturi.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: