Un judecator din Texas acorda unei femei insarcinate permisiunea de a face un avort, in ciuda interdictiei

externe

Un judecator din Texas a dat joi unei femei insarcinate, al carei fat are un diagnostic fatal, permisiunea de a face un avort, o provocare fara precedent la adresa interdictiilor pe care mai multe state le-au promulgat de cand a fost anulata hotararea in cazul Roe v. Wade, care a stabilit, in 1973, dreptul constitutional la avort in Statele Unite, potrivit AP.

Procesul introdus de Kate Cox, o femeie din zona Dallas in varsta de 31 de ani, mama a doi copii, se crede ca este prima data cand o femeie a cerut unei instante sa aprobe un avort imediat de anul trecut de la hotararea de referinta a Curtii Supreme din SUA.

Nu a fost clar cat de repede sau daca femeia va suferi procedura. Judecatoarea districtuala, democrata Maya Guerra Gamble, a declarat ca va acorda un ordin de restrictie temporar care i-ar permite lui Cox sa avorteze, in conditiile unor exceptii inguste de la interdictia din Texas. Este probabil ca aceasta decizie sa fie atacata de stat, care a sustinut ca Cox nu indeplineste criteriile pentru o exceptie medicala.

Intr-o scurta audiere de joi, avocatii ei i-au spus lui Gamble ca femeia, insarcinata in 20 de saptamani, a mers la urgente de patru ori pana acum in timpul sarcinii.

Cox si sotul ei au participat amandoi la audiere prin Zoom, dar nu s-au adresat instantei. Medicii i-au spus lui Cox ca, daca bataile inimii bebelusului s-ar opri, inducerea travaliului ar presupune riscul unei rupturi uterine din cauza operatiilor cezariane anterioare si ca o alta cezariana la termen i-ar pune in pericol capacitatea de a avea un alt copil.

„Kate Cox isi doreste cu atata disperare sa fie parinte iar aceasta lege o poate face sa-si piarda aceasta abilitate. Este un lucru socant si ar fi o adevarata eroare judiciara”, a spus Gamble.

Centrul pentru Drepturile Reproductive, care o reprezinta pe Cox, a spus ca acest proces este considerat a fi primul de acest gen de cand a fost anulata hotararea in cazul Roe v. Wade. De la aceasta hotarare, Texas si alte 12 state s-au grabit sa interzica avortul in aproape toate etapele sarcinii. Oponentii au incercat sa relaxeze aceste interdictii, inclusiv prin inaintarea unei contestatii in Texas, cu privire la faptul ca legea statului este prea restrictiva pentru femeile cu complicatii in sarcina.

Desi Texas permite exceptii, medicii si femeile au sustinut ca cerintele sunt formulate atat de vag incat medicii nu risca sa faca avorturi, ca nu cumva sa se confrunte cu potentiale acuzatii penale sau procese.

Oficialii i-au cerut lui Gamble sa respinga cererea, argumentand ca Cox nu a aratat ca viata ei este in pericol iminent si ca, prin urmare, nu se poate califica pentru o exceptie de la interdictie.

„Nu exista fapte sustinute care sa demonstreze ca este mai expusa unui risc, daramite ca ii pune viata in pericol, decat nenumarate femei care nasc in fiecare zi cu antecedente medicale similare”, a scris statul in dosarele de judecata.

Purtatorii de cuvant ai procurorului general republican din Texas, Ken Paxton, nu au trimis imediat mesaje care sa spuna daca statul va face recurs. Avocatii lui Cox au sustinut ca riscurile pentru sanatatea ei vor creste daca instantele nu actioneaza rapid.

Cox a avut anterior doua operatii de cezariana. Ea a aflat ca este insarcinata pentru a treia oara in august si cateva saptamani mai tarziu i s-a spus ca bebelusul ei prezinta un risc ridicat pentru o afectiune cunoscuta sub numele de trisomie 18, care are o probabilitate foarte mare de avort spontan sau de nastere a unui fat mort si rate scazute de supravietuire, potrivit unui studiu.

Procesul a fost inaintat la o saptamana dupa ce Curtea Suprema din Texas a auzit depozitii privind dezbaterea daca interdictia este prea restrictiva pentru femeile cu complicatii ale sarcinii. Acest caz este printre cele mai mari provocari de la interzicerea avortului in SUA, desi o hotarare a Curtii care este in intregime formata din republicani, s-ar putea sa vina peste cateva luni.

In iulie, mai multe femei din Texas au depus marturie despre pastrarea unor sarcini despre care stiau ca nu vor supravietui si despre faptul ca medicii nu au putut sa le faca avorturi, in ciuda conditiei lor. Ulterior, un judecator a decis ca interdictia din Texas era prea restrictiva pentru femeile cu complicatii ale sarcinii, dar acea decizie a fost rapid suspendata dupa ce statul a facut recurs.

Peste 40 de femei au facut avort in Texas de la intrarea in vigoare a interdictiei, potrivit cifrelor oficiale insa niciuna dintre acestea nu a dus la acuzatii penale. In cele cinci luni inainte de intrarea in vigoare a interdictiei in Texas au avut loc peste 16.000 de avorturi.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: