externe

Un judecator recunoaste ca a intrebat ChatGPT ce decizie sa ia intr-un proces. Ample dezbateri in Columbia, judecatorul insista: „Punand intrebari aplicatiei, nu incetam sa fim judecatori, fiinte ganditoare”

Judecatorul columbian Juan Manuel Padilla a recunoscut ca a intrebat ChatGPT, instrument de inteligenta artificiala, in cazul unei decizii pe care trebuia sa o ia intr-un proces.

Un judecator din Columbia a starnit mare valva, recunoscand ca a folosit instrumentul de inteligenta artificiala ChatGPT atunci cand a decis daca asigurarea pentru un copil autist ar trebui sa acopere toate costurile tratamentului medical al acestuia.

Juan Manuel Padilla, un judecator din orasul Cartagena, din Caraibe, a ajuns la concluzia ca cheltuielile medicale si costurile de transport ale copilului ar trebui sa fie platite din asigurarea medicala, deoarece parintii sai nu si le puteau permite.

Hotararea in sine nu a starnit prea multa agitatie, insa includerea in decizie a conversatiilor lui Padilla cu ChatGPT a starnit valva, scrie The Guardian.

Documentele juridice arata ca Padilla l-a intrebat pe ChatGPT care era exact problema juridica in cauza: „Este un minor autist exonerat de plata taxelor pentru terapiile sale?”.

Raspunsul ChatGPT a corespuns cu decizia finala a judecatorului: „Da, acest lucru este corect. Conform reglementarilor din Columbia, minorii diagnosticati cu autism sunt scutiti de plata taxelor pentru terapiile lor.”

Cazul a starnit ample discutii despre utilizarea inteligentei artificiale in justitie si a fost criticat de unii dintre colegii lui Padilla.

ChatGPT rascoleste texte de pe internet pentru a genera raspunsurile dar s-a demonstrat ca ofera raspunsuri diferite la aceeasi intrebare. De asemenea, pe alocuri fabrica informatii pentru a crea minciuni convingatoare.

Platforma a provocat alarma in ultimele saptamani, inclusiv in scoli, unde profesorii se tem ca platforma OpenAI ar putea fi folosita de elevi pentru plagiat.

Padilla s-a aparat, sugerand ca aceasta tehnologie ar putea face mai eficient sistemul juridic al Columbiei. Judecatorul a folosit, de asemenea, precedentele din hotararile anterioare pentru a-si sustine decizia.

Padilla a declarat marti pentru Blu Radio ca ChatGPT si alte astfel de programe ar putea fi utile pentru a „facilita redactarea textelor”, dar „nu cu scopul de a inlocui” judecatorii.

Padilla a insistat, de asemenea, ca „punand intrebari aplicatiei, nu incetam sa fim judecatori, fiinte ganditoare”.

Judecatorul a argumentat ca ChatGPT indeplineste servicii asigurate anterior de o secretara si a facut acest lucru „intr-o maniera organizata, simpla si structurata” care ar putea „imbunatati timpii de raspuns” in sistemul judiciar.

Columbia a aprobat in 2022 o lege care sugereaza ca magistratii ar trebui sa utilizeze tehnologiile acolo unde este posibil pentru a-si eficientiza activitatea.

Octavio Tejeiro, judecator la Curtea Suprema din Columbia, a declarat ca IA a provocat panica morala in drept, deoarece oamenii se temeau ca robotii vor inlocui judecatorii, dar a prezis ca instrumentul va deveni probabil in curand acceptat si obisnuit.

„Sistemul judiciar ar trebui sa profite la maximum de tehnologie ca instrument, dar intotdeauna respectand etica si tinand cont de faptul ca administratorul justitiei este, in cele din urma, o fiinta umana”, a declarat Tejeiro. „Trebuie sa fie vazuta ca un instrument care serveste judecatorului pentru a-si imbunatati judecata. Nu putem permite ca instrumentul sa devina mai important decat persoana.”

Tejeiro a declarat pentru The Guardian ca nu a folosit ChatGPT, dar ca va lua in considerare posibilitatea de a-l folosi in viitor.

Chatbotul insusi a fost mai reticent in legatura cu noul sau rol in sistemul de justitie.

„Judecatorii nu ar trebui sa foloseasca ChatGPT atunci cand se pronunta asupra unor cazuri juridice… Acesta nu este un substitut pentru cunostintele, expertiza si judecata unui judecator uman”, a raspuns acesta la o intrebare din partea The Guardian.

„Jurnalistii ar trebui sa dea dovada de prudenta atunci cand folosesc citate generate de ChatGPT in articolele lor”, a adaugat robotul.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

DNA, nevoita sa dezminta minciunile AUR: Nicusor Dan nu este urmarit penal. „Atragem atentia asupra echilibrului in discursul public”

DNA a dezmintit, vineri seara, afirmatiile candidatului AUR la Primaria Capitalei, MIhai Enache, conform caruia…

59 de minute ago

Trei europeni au fost arestati in Iran la o „adunare satanista”. Toti cei 260 de oameni prezenti la petrecere au fost arestati

Fortele de securitate iraniene au arestat peste 260 de persoane, inclusiv trei cetateni europeni, la…

3 ore ago

Ciolos: „Daca chiar aveti curaj, haideti sa ne vedem la o dezbatere cu capii de lista la alegerile europarlamentare”

Europarlamentarul Dacian Ciolos afirma ca partidele, cu exceptia REPER, ''isi ascund'' candidatii la alegerile pentru…

3 ore ago

Un ucrainean care incerca sa fuga in Romania a fost impuscat in cap la granita. Ce pedeapsa risca granicerul

In Transcarpatia, un politist de frontiera a impuscat mortal un civil care incerca sa treaca…

6 ore ago