Un lider PSD, ingrozit de proiectul „Romania, raiul hotilor” al celor 39 de parlamentari PSD: „Nu sustin”

politica

Presedintele PSD Cluj, deputatul Horia Nasra, nu sustine proiectul parlamentarilor social-democrati privind stabilirea unui prag de 200.000 de euro pentru abuzul in serviciu, sustinand ca este nevoie de dezbatere publica, informeaza Mediafax.

Horia Nasra a declarat, miercuri, ca modificarile propuse lipsesc de substanta infractiunile de coruptie prevazute de Codul Penal.

”Nu sustin acest proiect de lege. Modificarile propuse lipsesc de substanta infractiunile de coruptie prevazute de Codul Penal. In ceea ce priveste pragul de materialitate pentru abuzul in serviciu este obligatoriu sa faca obiectul unei dezbateri publice”, a spus Nasra.

Deputatul PSD Catalin Radulescu a initiat un proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, prin care propune ca pragul pentru abuzul in serviciu sa fie stabilit la 200.000 de euro.

In ceea ce priveste modificarea articolului 297, care se refera la abuzul in serviciu, initiatorii considera ca aplicarea unei sanctiuni penale trebuie sa intervina numai cand fapta este savarsita intr-o forma grava, si anume cand fapta a cauzat o paguba materiala substantiala, respectiv numai pentru o paguba mai mare de 200.000 de euro.

„Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste prin incalcarea legii si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 euro unei persoane fizice sau unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”, potrivit textului legislativ.

Forma actuala a articolului 297 stabileste ca abuzul in serviciu este „Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”.

In proiectul legislativ mai apare si o modificare a articolului 60 din Codul penal, care face referire la regimul inchisorii. Astfel, initiatorul a adaugat doua noi alineate:

„(2) Pedepsele cu inchisoarea de pana la 3 ani se executa la domiciliu; (3) Pedeapsa cu inchisoarea la domiciliu se aplica si in cazul persoanelor condamnate la pedeapsa cu inchisoarea peste 3 ani dar cu varsta de cel putin 60 de ani sau al celor care sufera de bolile grave sau incurabile stabilite prin lege”, potrivit textului normativ.

De asemenea, proiectul prevede si modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala. Astfel, ar urma sa fie modificat articolul 290, care face referire la denunt.

„Denuntul poate fi facut in termen de 6 luni de la data la care denuntatorul a aflat despre savarsirea faptei, cu exceptia infractiunilor contra persoanei si a infractiunilor contra securitatii nationale. Daca denuntatorul nu denunta fapta in termenul prevazut anterior, va raspunde penal, iar denuntul sau nu va mai putea constitui proba in procesul penal”, se arata in actul normativ.

Radulescu argumenteaza, in expunerea de motive, ca modificarile avute in vedere doresc armonizarea legislatiei noastre cu practica CEDO in materie.

Propunerea legislativa este sustina de 38 de parlamentari PSD, printre care deputatii Liviu Plesoianu si Andreea Cosma. Proiectul se afla in dezbatere la Senat, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: