Un luptator american torturat in Libia a mers in Ucraina pentru a antrena soldati impotriva fortelor Rusiei: „Imi folosesc experienta de lupta”

externe

Matthew VanDyke, un luptator american care a devenit celebru in intreaga lume dupa ce a fost tinut aproape o jumatate de an in inchisori din Libia, anunta ca acum este in Ucraina.

„Am evadat din inchisoarea din Libia pe 24.08.2011, dupa ce am fost ranit si capturat in razboi. La 11 ani de la propria mea Zi a Independentei, sunt recunoscator ca sarbatoresc Ziua Independentei Ucrainei si ca imi folosesc experienta de lupta pentru a antrena soldatii ucraineni sa lupte”, a anuntat VanDyke pe Twitter.

Razboiul civil din Libia a inceput in februarie 2011. „Prietenii mei libieni imi povesteau despre membri ai familiei care erau arestati, dispareau sau erau raniti. Imi spuneau lucruri de genul: ‘De ce nu ne ajuta nimeni?’. Asa ca am spus ca voi fi acolo”, a relatat VanDyke.

VanDyke a plecat in Libia cu intentia de a se alatura fortelor rebele care se opuneau guvernului lui Muammar Gaddafi. La acea vreme, nu exista niciun sprijin militar international pentru rebeli si se parea ca NATO nu va interveni. Gaddafi avea superioritate aeriana, iar armata sa era semnificativ mai puternica decat forta rebela. „Stiam ca au nevoie de oameni care sa mearga sa lupte. Nu parea ca va exista o implicare a NATO sau o implicare straina. Era o situatie foarte, foarte disperata, era o situatie de totul sau nimic”, a povestit americanul.

Pe 13 martie 2011, VanDyke a fost lovit la cap in timpul unei ambuscade in Brega si si-a pierdut memoria. El si-a recapatat cunostinta pentru scurt timp ce era transportat de la Brega la o inchisoare, despre care crede ca se afla in Sirte. A fost interogat si i s-a spus ca nu va mai vedea niciodata America.

Apoi, VanDyke a fost transportat cu avionul la Tripoli, unde a fost incarcerat in inchisoarea Maktab al-Nasser din cartierul Abu Salim din Tripoli. VanDyke a fost tinut in izolare, intr-o celula de 1,2 m x 2,2 m cu un mic luminator in tavan. A fost hranit si i s-a permis sa foloseasca toaleta de trei ori pe zi, dar nu i s-a permis sa iasa afara si nu i s-a dat nimic de citit sau alte materiale.

Dupa 85 de zile, VanDyke a fost legat la ochi, incatusat si transportat la inchisoarea Abu Salim, unde avea sa petreaca urmatoarele 81 de zile, tot in izolare. Tortura psihologica a izolarii a fost agravata de tulburarea obsesiv-compulsiva a lui VanDyke.

Prizonierii au spart lacatul de la celula sa la 24 august 2011 si a evadat din inchisoare. Eliberat din inchisoare, VanDyke s-a mutat la Corinthia Hotel Tripoli, ca invitat al Consiliului National de Tranzitie, si a vorbit cu jurnalistii despre experienta sa ca prizonier de razboi.

Comentarii: