Un mare jurnalist roman a murit chiar azi, in ziua de Craciun. Unul dintre putinii romani care s-au opus fatis dictaturii comuniste

news

Mihai Creanga, unul dintre jurnalistii care a condus Romania Libera alaturi de Petre Mihai Bacanu, a decedat, miercuri, in ziua de Craciun.

„A murit ziaristul Mihai Creanga. In zi Sfanta, de Craciun, a urcat la cele vesnice. Dumnezeu sa il odihneasca !

Mihai Creanga este cel care alaturi de tatal meu, ziaristul Anton Uncu, de ziaristul Petre Mihai Bacanu, de Stefan Niculescu Maier si de tipograful Alexandru Chivoiu a facut parte dintr-un grup de disidenti grupul ‘Actiunea R’ (Actiunea Romania) care prin puterea condeiului si a unui ziar clandestin s-a opus dictaturii comuniste si ceausiste. Au fost toti arestati si condamnati la inchisoare, decembrie 1989 fiind momentul eliberarii acestora.

Dintre toti, doar Stefan Niculescu Maier si Petre Mihai Bacanu mai sunt in viata!”, a scris Daniel Uncu pe Facebook.

Creanga a murit chiar in ziua in care se implinesc 30 de ani de la impuscarea sotilor Ceausescu. In decembrie 1989, Creanga era arestat de regimul comunist.

„Am stat in arestul Securitatii – Directia a 6-a cercetari penale – 93 de zile si a urmat un domiciliu obligatoriu la Targu Jiu, din care am scapat dupa 22 decembrie 1989. Aici (la Sighet, n.r.) sunt oameni care au stat ani grei in puscarie si in conditii infinit mai dure decat cele in care am stat noi. As zice ca, prin comparatie, detentia noastra a fost ca intr-un hotel de lux.

Bineinteles, nici o clipa nu mi-am mai vazut colegii, nu aveam, evident, nici o stire dinafara si eram fiecare in celula separata. Eu am avut norocul ca fereastra de la celula mea sa dea spre o aripa de la Patriarhie – era postul Craciunului, fiind inca iarna intunericul cadea destul de devreme si vedem mereu aprinsa o luminita acolo, pana trebuia sa trag obloanele. Stiam ca ma rog lui Dumnezeu si ca am un semn prin acea luminita, pe care o vedeam noaptea”, a povestit Creanga pentru Memorial Sighet.

Mai mult despre:

Comentarii: