Un martor al acuzarii in procesul de coruptie al lui Benjamin Netanyahu a murit dupa ce avionul in care se afla s-a prabusit in Grecia

externe

Un martor al acuzarii in procesul in care fostul premier israelian Benjamin Netanyahu este judecat cu privire la coruptie, Haim Geron, si sotia acestuia, Esti, au murit in urma prabusirii unui avion de mici dimensiuni in Grecia, luni, pe care acest fost director adjunct din cadrul Ministerului Comunicatiilor il pilota, o prabusire cauzata aparent de o defectiune tehnica, relateaza The Times of Israel, citat de news.ro.

Numele celor doi, singurele victime, au fost anuntate in mod public marti.

Geron a fost director general adjunct insarcinat cu ingineria si licentierea la Ministerul israelian al Comunicatiilor.

Presa greaca scrie ca cei doi se aflaula bordul unui avion cu un singur motor, care s-a prabusit pe Insula Samos, in apropiere de Turcia.

Cele doua corpuri au fost luate de la locul dramei, a declarat pentru Reuters un oficial din cadrul Pazei de Coasta elene.

Cauza accidentul erau neclare, insa presa greaca sccrie ca avionul, de tip Cessna 172, parea sa fi avut o problema tehnica si ca a ”disparut” de pe radar.

Netanyahu este judecat in trei dosare de coruptie – denumite cazurile 1000, 2000 si 4000 -, iar in cel mai grav dintre ele – cazul 4000 – fostul premier este acuzat de abuz de putere pe cand era premier si ministru al Comunicatiilor, in perioada 2014-2017.

El este acuzat de faptul ca s-a folosit de functia de premier pentru a beneficia ilegal de pe urma intereselor de afaceri ale lui Shaul Elovitch, actionarul majoritar al companiei in domeniul telecomunicatiilor Bezeq.

Elovitch i-ar fi oferit lui Netanyahu si familiei acestuia, in schimb, o acoperire pozitiva pe site-ul Walla, pe care-l detine, permitand cu regularitate unor asociati si familiei lui Netanyahu sa stabileasca politica editoriala si continutul site-ului.

In mai 2020, Geron, de profesie avocat, a vorbit la postul de radio 103FM despre marturia sa in procesul impotriva lui Netanyahu.

El preciza atunci ca marturia sa a vizat dezvoltarea infrastructurii fibrei optice in Israel, industria telecomunicatiilor si serviciile de telefonie.

Intrebat daca cunoaste vreo activitate infractionala la minister, Geron declara atunci ca ”tribunalul este singurul care poate stabili daca ceva este infractiune sau nu”.

El a subliniat la acea vreme ca nu a fost interogat despre acordul Bezeq-Yes, un element-cheie al procesului.

Acest acord, incheiat in 2015, i-a adus lui Elovitch milioane de dolari, acuza procuratura israeliana, iar interventia lui Netanyahu, in calitate de ministru al Comunicatiilor, in vederea aprobarii acestui acord face parte intelegerea sa cu Elovitch, potrivit procuraturii.

Procesul impotriva lui Netanyahu s-a reluat luni, prin interogatoriul incrucisat al unui martor-cheie al acuzarii, fostul CEO al site-ului Walla, Ilan Yeshua.

In ”cazul 1000”, Netanyahu este acuzat ca a primit in mod ilegal cadouri de la miliardari.

In ”cazul 2000” este vorba despre un acord reciproc avantajos cu editorul cotidianului Yedioth Ahronoth, Arnon Mozes, care i-a oferit lui Netanyahu o acoperire favorabila in publicatia sa in schimbul unor prevederi legislative care sa slabeasca o publicatie rivala.

Mai mult despre:

Comentarii: