Un membru al organizatiei germane de extrema-dreapta AfD a fost arestat sub acuzatia de spionaj pentru China

externe

polizei,

Procurorii germani au anuntat marti ca politia a arestat un angajat al partidului politic de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) sub suspiciunea de spionaj, relateaza Deutsche Welle.

In ianuarie 2024, acuzatul ar fi transmis in mod repetat informatii despre negocieri si decizii din Parlamentul European ofiterului sau de legatura din serviciile de informatii chineze.

De asemenea, el ar fi spionat si personalitati chineze de opozitie care traiesc in Germania.

Individul se numeste Jian G, el fiind asistent al candidatului principal al AfD pentru alegerile europarlamentare, Maximilian Krah.

Anchetatorii cred ca suspectul ar fi transmis informatii despre operatiunile parlamentare catre Ministerul Securitatii de Stat din China (MSS).

Individul a fost arestat de oficiali ai Biroului de politie penala al statului Saxonia din Dresda. Procurorii au declarat ca politia a perchezitionat apartamentele legate de suspect. Acuzatul locuieste atat la Bruxelles, cat si la Dresda, au precizat televiziunile germane.

Acuzatul ar urma sa fie adus in fata unui judecator de instructie de la Curtea Federala de Justitie din Germania in cursul zilei de marti.

Instanta va decide daca va emite un mandat de arestare si va permite arestarea preventiva.

La cateva ore dupa ce a fost anuntata arestarea, Parlamentul European a anuntat ca asistentul a fost suspendat din functie.

Reactionand la aceasta veste, Krah a declarat ca spionajul pentru un stat strain este o „acuzatie grava”.

„Am aflat despre arestarea membrului personalului meu … din presa, in aceasta dimineata”, a declarat Krah.

„Nu am nicio informatie suplimentara. Daca acuzatiile se dovedesc a fi adevarate, aceasta va duce la incetarea imediata a contractului de munca al [suspectului] cu mine”, a mai spus el.

Krah a calatorit in China la inceputul anilor 2000, dupa ce a studiat dreptul si a terminat un doctorat la Dresda, petrecand perioade in strainatate in Hong Kong si Shanghai.

El a adoptat o pozitie favorabila Chinei, descriind relatarile privind incalcarea drepturilor omului, cum ar fi lagarele de internare pentru uiguri si alte minoritati din Xinjiang, drept „propaganda anti-China”.

De asemenea, el insista asupra faptului ca Taiwanul apartine Beijingului in conformitate cu dreptul international si ca Tibetul este, de asemenea, teritoriul de drept al Chinei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: