Un membru marcant al ALDE anunta ca „nimeni” nu va ataca la CCR decizia lui Iohannis in cazul lui Kovesi. Borfasii au alte planuri

news

Europarlamentarul ALDE Renate Weber este convinsa ca presedintele Klaus Iohannis nu o va revoca pe Laura Codruta Kovesi de la sefia DNA. Mai mult, ea adauga ca nimeni nu va ataca aceasta decizie la CCR.

„Am petrecut ceva timp uitandu-ma pe Constitutie, coroborand prevederile constitutionale cu cele legale, pentru ca prin Constitutie nu exista o asemenea obligatie, nu Constitutia reglementeaza numirea si revocarea sefului DNA, ci face trimitere la lege, deci in conditiile legii numeste si revoca presedintele din functii publice”, a declarat Renate Weber la RFI.

„Pana ieri v-as fi spus ca in opinia mea, evident presedintele nu este obligat, ci presedintele face propria analiza si la sfarsit dispune sau nu revocarea, pentru ca textul de lege este foarte adevarat nu spune presedintele poate sa revoce, dar exista aici o simetrie a actului juridic si asa cum atunci cand face numirea poate sa refuze o data, deci face o analiza de substanta cu privire la persoana propusa sa fie sef la DNA, deci pe principiul simetriei juridice si in momentul in care este solicitata revocarea face acelasi tip de analiza.

De ieri insa marturisesc ca sunt eu insami mult mai retinuta, pentru ca ieri a aparut motivarea CCR si ea deja clarifica putin altfel drepturile si mai ales obligatiile pe care le are presedintele Romaniei in legatura cu numirile in diferite functii publice. Cred ca este un pic prea devreme, e aceasta motivare a Curtii, dar e prea devreme ca sa vorbim deja de o practica stabilita, pentru ca e de fapt prima motivare.

Daca ma intrebati pe mine ce va face presedintele Iohannis, o sa va spun ca in opinia mea nu o va revoca pe doamna Kovesi, o va lasa sa-si duca mandatul pana la capat si ca nimeni dupa aceasta decizie de a nu revoca nu va ataca la CCR aceasta decizie (…). Justificarea pe care o ofer nu este una de natura juridica, ci una de natura politica. Presedintele insusi a si declarat deja ca revocarea doamnei Kovesi nu este oportuna politic”, precizeaza europarlamentarul.

Intrebata insa de ce nu il va suspenda PSD pe Klaus Iohannis, in urma refuzului de revocare a sefei DNA, Weber a spus: „Eu cred ca multora din Romania pana la urma le convine sa aiba cu cine sa se bata si cand te bati cu Laura Codruta Kovesi, te poti victimiza intr-un mare fel, ca sa zic asa (…). Eu cred ca de fapt prezenta doamnei Kovesi in fruntea DNA este o situatie care convine multora (…). Pe de alta parte, trebuie neaparat, dar neaparat ca DNA sa-si faca curatenie in propria casa si CSM-ul aici ar trebui sa joace un rol categoric activ, nu ca pana acum, pentru ca totusi este inadmisibil sa se intample abuzuri”, considera deputatul european.

CSM a dat marti aviz negativ cererii ministrului Justitiei de revocare a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: