Un migrant iranian, ucis de politia elvetiana intr-un tren, dupa ce a luase ostatici 15 pasageri, amenintandu-i cu un topor

externe

migrant, iranian, ostatici, Elvetia, ucis

Politia elvetiana a declarat ca un solicitant de azil iranian in varsta de 32 de ani, inarmat cu un topor si un cutit, a tinut 15 ostatici intr-un tren intre Baulmes si Yverdon-les-Bains, in vestul Elvetiei, timp de aproape patru ore, pana cand politia a luat cu asalt trenul si l-a ucis pe barbat joi seara tarziu.

Potrivit cotidianului Swiss Info, politia a luat cu asalt trenul in jurul orei 22.15, permitand eliberarea tuturor ostaticilor. Atacatorul, un solicitant de azil iranian in varsta de 32 de ani, a fost ucis in timpul interventiei politiei.

Luarea de ostatici a inceput in jurul orei 18.35, a precizat politia din Vaud in cadrul unui briefing de presa. Atacatorul, inarmat cu un topor si un cutit, l-a fortat pe mecanicul de tren sa isi paraseasca postul pentru a se alatura celor 14 pasageri din tren.

Politia a fost alertata direct de catre pasagerii din tren. Fortele de ordine au izolat perimetrul pentru a permite negociatorilor profesionisti sa stabileasca un contact cu rapitorul, in special prin intermediul mesajelor de pe telefoanele mobile ale ostaticilor. Unii dintre ei erau legati, potrivit politiei.

Fortele de interventie au atacat in cele din urma in jurul orei 22.15 „cand barbatul a fost separat de ostaticii sai”, a declarat Jean-Christophe Sauterel, purtator de cuvant al politiei cantonale din Vaud. Au fost folositi explozibili pentru a distrage atentia atacatorului.

„In momentul in care rapitorul s-a repezit cu toporul in directia grupului de interventie, un politist a folosit arma sa pentru a proteja ostaticii, lovindu-l mortal pe agresor”, a explicat Jean-Christophe Sauterel.

Barbatul a murit, in ciuda interventiei unui medic in randul echipei de interventie a politiei. Politistii au declarat ca au actionat conform principiului legitimei aparari.

Toti cei aflati in tren au fost eliberati in siguranta. Ei au fost ingrijiti la fata locului de un sistem de sanatate inainte de a fi transportati cu autobuzul la un centru de politie din Yverdon.

Ostaticii si familiile acestora au fost sprijiniti de echipe de asistenta de urgenta si de o unitate psihologica. Acestia au fost intervievati pentru ancheta la sfarsitul serii.

Potrivit primelor informatii, barbatul in varsta de 32 de ani este un solicitant de azil iranian repartizat in cantonul Neuchatel, care vorbeste farsi si engleza. Un interpret vorbitor de farsi a luat parte la negocieri.

Parchetul din Vaud a deschis o ancheta penala. „Motivatiile barbatului nu au fost stabilite, nici starea sa psihologica”, a declarat procurorul general Eric Kaltenrieder. De asemenea, nu este clar de unde a urcat in tren atacatorul de ostatici.

Pentru aceasta interventie au fost necesari peste 60 de politisti si aproximativ 30 de salvatori.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: