Un miliardar israelian renunta la cetatenia rusa: „Nu pot ramane cetatean al unei tari care ucide copiii unei alte natiuni”

externe

Miliardarul ruso-israelian Leonid Nevzlin anunta ca renunta la cetatenia rusa din cauza razboiului declansat de Rusia in Ucraina.

Nevzlin scrie intr-o postare pe Facebook ca nu-si poate permite sa ramana cetatean al unei tari care ucide copiii unei alte natiuni. „Tot ce atinge Putin moare”, scrie el.

Nevzlin a fost un critic de lunga durata al lui Putin si a fost fortat sa fuga din Rusia, arata Times of Israel.

Nevzlin este cel mai mediatizat dintre directorii de companii petroliere asociati lui Mihail Hodorkovski care au fugit de mandatele de arestare rusesti in 2003. Hodorkovski, fostul sef al gigantului petrolier Iukos, a fost incarcerat timp de mai multi ani dupa ce a intrat in conflict cu presedintele rus Vladimir Putin.

Nevzlin a fost gasit vinovat, in contumacie, de mai multe capete de acuzare pentru conspiratie in vederea comiterii de infractiuni si condamnat la inchisoare pe viata. In 2014, Curtea Permanenta de Arbitraj s-a pronuntat in favoarea lui Nevzlin, acuzand Moscova ca a desfasurat „o campanie necrutatoare pentru a-l distruge [pe Nevzlin] si pentru a-i expropria bunurile”.

In anii care au trecut de atunci, Nevzlin s-a impus ca om de afaceri si filantrop influent. A fost presedinte al Congresului Evreiesc Rus, a devenit presedinte al consiliului de administratie al Beit Hatfutsot – Muzeul Poporului Evreu – si este membru al mai multor organisme ale Agentiei Evreiesti, Fondului National Evreiesc, Universitatii Ebraice si Universitatii din Tel Aviv.

De asemenea, el detine 25% din ziarul israelian Haaretz.

Fiica sa, Irina, este casatorita cu Yuli Edelstein, un politician de top al partidului Likud, el insusi un fost detinut politic in Uniunea Sovietica.

Mai mult despre: ,

Comentarii: