„Un milion de locuri de munca” se transforma in CONCEDIERI. Sute de mii de bugetari sunt „ineficienti”

news

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat ca 20% dintre angajatii din administratia publica sunt ineficienti, lasand de inteles ca acestia ar putea fi concediati. „Sunt foarte multi din sistemul de stat care la ora – nu la 4.00, poate chiar mai devreme – au spart usa”, a declarat Teodorovici.

Eugen Teodorovici sustine ca isi permite sa fie un aspru critic al administratiei, pentru ca o cunoaste bine din interior, intrucat si-a petrecut viata in domeniul public, in care lucreaza din 1991.

In administratia publica, „sunt oameni care se sacrifica – vietile, familiile, timpul liber. Sunt oameni care nu petrec doar opt ore pe zi la serviciu. Sunt oameni care stau 10-12-14 ore pe zi. Nu spun ca fac toti asta. Sunt foarte multi din sistemul de stat care la ora – nu la 4.00, poate chiar mai devreme – au spart usa. Iar daca stau la serviciu, poate o ora doar aloca pentru ceea ce fac ei la serviciu. Ei, acestia trebuie sa plece din administratie”, a spus Eugen Teodorovici la Digi24.

El a subliniat ca pentru aceasta, mai intai trebuie o decizie foarte clara politica, apoi trebuie facuta o analiza pe fiecare structura publica in parte: daca se justifica in primul rand ca structura, daca o parte din functiile pe care le are se justifica sau nu – „pentru ca de multe ori, se suprapun, sunt multi care controleaza aceasta tara, mai multi decat ar trebui sa fie, sunt multi care controleaza si unul sau doi muncesc. Si mai ales cei care controleaza au salarii foarte mari fata de cei care sunt pusi sa lucreze efectiv”, a aratat ministrul Teodorovici.

El a dezvaluit ca si-ar dori sa coordoneze toate functiile de responsabilitate economica din celelalte ministere.

„De ce nu, oare, putem noi sa facem, la nivel de administratie publica centrala chiar, ca unele functii-suport sa fie concentrate intr-un singur loc? De ce fiecare minister trebuie sa aiba directia sa de resurse umane? De ce sa nu fim noi mai moderni decat si alte state membre sunt, poate, la nivel european? De ce sa tin fiecare directie economica, sa spunem, in fiecare minister? Nu, ele trebuie sa fie concentrate in Ministerul de Finante – si asta e o intentie pe care o am foarte clara – de a aduce toate directiile economice si de buget din ministere sa depinda – adica sa fie acolo localizate, dar sa fie subordonate Ministerului Finantelor”, a declarat Eugen Teodorovici.

El a explicat ca in felul acesta vrea sa se asigure ca ceea ce este scris in legea bugetului se va urmari cu strictete. „Nu sa-si dezinformeze, de foarte multe ori, coordonatorii de credite spunandu-le sau dezinformandu-i, ca dupa aceea ministrii sa vina la noi sa ceara fel de fel de bazaconii. Deci este obligatia ca acolo sa urmareasca executia bugetara asa cum spune in lege”, a mai spus ministrul de finante.

Intrebat cat de mare ar fi aceasta reforma la care se gandeste, el a estimat ca „undeva la 20 la suta cel putin”.

„Deci 20 la suta din administratie ar putea sa plece”, a insistat realizatorul Luca Niculescu. „Am putea sa gasim o alta cale, ca nimeni nu va ramane neaparat pe drumuri, dar nu pot acum sa mentin un sector bugetar incarcat artificial si mai ales de multe ori ineficient. Repet, cand vorbim de reforma, vorbim in ansamblul economiei, nu intr-un singur punct, pentru ca altfel efectele nu mai sunt aceleasi”, a explicat Eugen Teodorovici.

Avand in vedere ca in administratia puclica lucreaza in jur de 1,5 milioane de oameni, concedierie vizate de Teodorovici ar viza nu mai putin de 300.000 de angajati. In campania electorala din 2012, PSD a promis ca va crea un milion de locuri de munca.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: