Un milion de yeni (7.200 de euro) pe copil pentru a parasi Tokyo – oferta guvernului Japoniei pentru familiile care pleaca din capitala

externe

Guvernul japonez ofera 1 milion de yeni (7.200 de euro) pe copil familiilor care se muta din zona metropolitana Tokyo, in incercarea de a inversa declinul demografic din unele regiuni, scrie The Guardian.

Stimulentul – o crestere spectaculoasa fata de taxa de relocare anterioara de 300.000 de yeni – va fi introdus in aprilie, potrivit presei japoneze, ca parte a unui efort oficial de a da speranta de viata oraselor si satelor in declin.

Desi populatia orasului Tokyo a scazut pentru prima data anul trecut – o tendinta atribuita partial pandemiei de coronavirus – factorii de decizie politica considera ca ar trebui sa se faca mai mult pentru a reduce densitatea populatiei orasului si pentru a incuraja oamenii sa inceapa o noua viata in zonele „demodate” ale tarii, care au fost afectate de imbatranire, de scaderea populatiei si de migratia tinerilor catre Tokyo, Osaka si alte orase mari.

Plata – care se adauga la un sprijin financiar de pana la 3 milioane de yeni deja disponibil – va fi oferita familiilor care locuiesc in cele 23 de districte „centrale” din Tokyo si in prefecturile vecine din zona de navetisti Saitama, Chiba si Kanagawa.

Pentru a beneficia de aceste ajutoare, familiile trebuie sa se mute in afara zonei metropolitane Tokyo, desi unele ar putea primi banii daca se muta in zone muntoase care se afla in interiorul granitelor orasului, a declarat agentia de stiri Kyodo, citand oficiali.

Aproximativ 1.300 de municipalitati – aproximativ 80% din total – au aderat la acest program, sperand sa profite de o schimbare de atitudine a publicului fata de calitatea vietii, care a luat amploare in timpul pandemiei, cand tot mai multi angakati au descoperit beneficiile muncii la distanta.

Familiile trebuie sa locuiasca in noile lor case timp de cel putin cinci ani, iar unul dintre membrii gospodariei trebuie sa lucreze sau sa aiba in plan sa deschida o noua afacere. Cei care se muta inainte sa treaca cinci ani vor trebui sa returneze banii.

Oficialii spera ca sumele generoase oferite sa incurajeze familiile cu copii cu varste de pana la 18 ani sa revitalizeze regiunile si sa reduca presiunea asupra spatiului si serviciilor publice in Tokyo, cea mai mare metropola din lume, cu o populatie de aproximativ 35 de milioane de locuitori.

In principiu, familiile care se relocheaza primesc intre 1 si 3 milioane de yeni pe gospodarie, cu conditia sa indeplineasca unul dintre cele trei criterii: angajarea la o companie mica sau mijlocie din zona in care se muta; continuarea vechilor locuri de munca prin munca la distanta; sau inceperea unei afaceri in noua lor casa, potrivit ziarului de afaceri Nikkei. Dupa ce se iau in calcul platile mai mari, o familie cu doi copii ar putea fi eligibila pentru pana la 5 milioane de yeni.

Jumatate din bani vor proveni de la guvernul central, iar cealalta jumatate de la municipalitatile locale, potrivit Kyodo.

Schema a avut dificultati in a capta atentia publicului de cand a fost lansata in urma cu trei ani, cu un sprijin acordat la 1.184 de familii in 2021 – anul in care teleworkingul a devenit mai comun – comparativ cu 71 in 2019 si 290 in 2020, a declarat Nikkei.

Guvernul spera ca 10.000 de persoane sa se mute din Tokyo in zonele rurale pana in 2027, potrivit publicatiei.

Pentru a atrage noi locuitori, orasele si satele golite de viata ale Japoniei au evidentiat farmecul vietii rurale si accesul usor la servicii de ingrijire a copiilor.

Cea mai recenta incercare de revigorare a regiunilor vine pe fondul unei noi scaderi a populatiei Japoniei.

Populatia celei de-a treia economii din lume a suferit o scadere record de 644.000 de persoane in 2020-21, potrivit datelor guvernamentale. Se asteapta ca aceasta sa se prabuseasca de la 125 de milioane de locuitori in prezent la aproximativ 88 de milioane in 2065 – o scadere de 30% in 45 de ani.

In timp ce numarul persoanelor de peste 65 de ani continua sa creasca, rata natalitatii ramane mult scazuta, la 1,3 copii – mult sub cei 2,1 necesari pentru a sustine dimensiunea actuala a populatiei.

In 2021, numarul nasterilor s-a ridicat la 811.604, cel mai mic numar de nasteri de cand s-au tinut primele inregistrari, in 1899. In schimb, numarul de japonezilor de peste 100 de ani se ridica la peste 90.500 – fata de numai 153 in 1963.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: