Un ministru NATO cere sa poata fi lovite tinte din Rusia: „Aliatii nu ar trebui sa se teama de o escaladare”. Reactia furioasa a Moscovei

externe

Ministrul de externe al Letoniei, membra a aliantei militare NATO, a anuntat, la Bucuresti, posibilitatea ca Ucraina sa loveasca obiective militare din Rusia.

Edgars Rinkevics, ministrul leton al afacerilor externe, a declarat pentru Bloomberg ca Ucrainei ar trebui sa i se permita sa lanseze atacuri asupra unor situri militare din interiorul Rusiei pentru a se apara de loviturile asupra infrastructurii sale critice.

„Ar trebui sa le permitem ucrainenilor sa foloseasca arme pentru a tinti situri de rachete sau aerodromuri de unde sunt lansate aceste operatiuni”, a declarat Rinkevics pentru agentia de stiri pe 29 noiembrie, in marja unei reuniuni a ministrilor de externe din cadrul NATO la Bucuresti, Romania.

Aliatii „nu ar trebui sa se teama” de o escaladare, a adaugat Rinkevics. Ministrul de externe s-a referit la bombardamentul de rachete rusesti asupra infrastructurii critice a Ucrainei din octombrie si noiembrie, care a provocat intreruperi de energie electrica si pene de curent in intreaga tara.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat ca Ucraina ar trebui sa se astepte la mai multe atacuri de amploare din partea Rusiei, care este angajata in prezent intr-o campanie pentru orasul Bahmut care aminteste de campurile de lupta din Primul Razboi Mondial.

Statele Unite au furnizat Ucrainei arme pentru a ajuta in razboiul, lansat de Putin la sfarsitul lunii februarie, dar nu au trimis arme care sa permita tarii sa lanseze atacuri in interiorul Rusiei. Multi se tem ca o astfel de miscare ar putea escalada conflictul.

Ca raspuns la remarcile lui Rinkevics, ambasada Rusiei la Riga a declarat ca sugestiile ministrului de externe ar putea provoca un razboi pe scara larga.

„Astfel de pasi nu sunt ceruti de vreun expert militar frenetic, ci de nimeni altul decat de seful departamentului diplomatic al Letoniei, E. Rinkevics”, a scris ambasada pe canalul sau Telegram.

„Ce este aceasta, daca nu o incitare la declansarea unui razboi pe scara larga?!”, a adaugat declaratia ambasadei.

Potrivit acesteia, „ministrul a confirmat inca o data natura de marioneta a regimului de la Kiev, care nu indrazneste sa faca nici macar un pas fara un semnal din partea patronilor occidentali”.

„Inutil sa mai spunem ca datoria profesionala a oricarui angajat al serviciului diplomatic, si mai ales a unuia de un asemenea rang, nu este de a alimenta ‘focul razboiului’, ci, dimpotriva, de a contribui la cautarea unor solutii pasnice de solutionare a conflictului. Se pare ca ministrul leton are propriile sale idei, sincer vorbind, foarte ciudate despre esenta si sarcinile diplomatiei in lumea moderna”, a adaugat comunicatul.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: