Un ministru PSD nu sufla o vorba acasa, dar in presa straina prinde tupeu si sare la gatul UE si al Bruxelles-ului

pagina verde

Romania isi va indeplini anul acesta tinta de deficit bugetar de 3% din PIB si este posibil ca avansul economiei sa depaseasca estimarea oficiala de 5,2%, sprijinita de majorarea salariilor si de reducerile de taxe, a declarat vineri ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, intr-un interviu acordat Reuters.

Planul Social-Democratilor aflati la guvernare de a continua anul viitor schema ampla de relaxare fiscala a provocat ingrijorarea Comisiei Europene (CE) si Fondului Monetar International (FMI), scrie agentia de presa ciatat de Agerpres.

„Cu siguranta vom introduce din ianuarie 2018 masurile de relaxare fiscala mentionate in programul de guvernare”, a afirmat Viorel Stefan.

Acesta a adaugat ca Executivul vrea sa reduca anul viitor numarul contributiilor la asigurarile sociale de la noua la doar doua, pentru pensii si ingrijirea sanatatii, care vor totaliza 35%. In prezent, cele noua contributii totalizeaza 39,25% si sunt platite in comun, de angajati, si de angajatori.

De anul viitor, angajatorii nu vor mai trebui sa plateasca contributiile la asigurarile sociale in numele angajatilor, obiectivul fiind transferarea in intregime catre angajati.

Parlamentul este aproape de adoptarea Legii salarizarii bugetarilor, in urma careia angajatii din sanatate vor avea salariile brute mai mult decat duble, cei din educatie vor beneficia de majorarea salariilor cu 50%, iar alte categorii vor avea cresteri mai reduse.

Viorel Stefan sustine ca majoritatea cresterilor salariale vor reveni la buget sub forma de taxe.

„Ceea ce nu s-a inteles inca de catre opinia publica este ca majorarile salariale din sectorul public introduse de lege includ contributiile la asigurarile sociale. Acesta face ca impactul asupra salariilor nete sa fie aproape neutru”, a afirmat oficialul roman.

Ministerul Finantelor Publice vrea sa reduca anul viitor impozitul pe venit, care in prezent se situeaza la 16%. Social-democratii au anuntat ca impozitul va fi redus la 10%.

Vineri, Viorel Stefan a declarat ca Ministerul Finantelor Publice inca evalueaza impactul reducerii si ca este neclar daca va fi aplicat in trepte.

Modificarile in impozitare ar putea fi supuse spre dezbatere Parlamentului in luna septembrie.

Viorel Stefan contrazice UE si FMI

Comisia Europeana estimeaza ca Romania va inregistra cel mai mare deficit din UE, de 3,5% din PIB anul acesta si de 3,7% din PIB anul viitor.

Viorel Stefan sustine ca UE si FMI nu iau in calcul impactul stimulentelor fiscale, care vor majora colectarea taxelor si vor genera venituri mai ridicate, inclusiv aproximativ 100.000 de noi locuri de munca create de la inceputul anului.

De asemenea, oficialul a afirmat ca Bucurestiul intentioneaza sa inregistreze deficite structurale mari pana in 2019 pentru a ajuta al doilea cel mai sarac stat din UE sa-i ajunga din urma pe cei din Europa Occidentala.

„Vorbim despre convergenta si aderarea la euro, dar uitam ca acestea nu inseamna doar indeplinirea unor criterii nominale, ci si investitii, majorarea veniturilor gospodariilor, infrastructura compatibila cu cea europeana si regiuni ale tarii egale ca dezvoltare”, a mai spus ministrul Finantelor Publice.

Salariul mediu brut lunar in Romania este putin peste 700 de euro (786 de dolari), comparativ cu mediu din UE de 2.370 euro.

Tara cheltuie sub 20% din PIB pentru salariile angajatilor si pensionarilor de stat, precum si pentru asistenta sociala.

In continuare investitiile publice sunt la un nivel scazut, cu 40% din sosele facute din pietris si spitale vechi de decenii, aminteste Reuters.

In primul trimestru din 2017, Romania a avut cel mai rapid ritm de crestere din UE, de 5,7%, datorita majorarii consumului, iar la sfarsitul lunii aprilie bugetul inregistra un usor excedent.

Viorel Stefan a explicat ca bugetul ar putea inregistra excedent la sfarsitul primului semestru, ceea ce inseamna ca tinta de deficit de 3% din PIB pentru intregul an va fi cu certitudine indeplinita.

„Ritmul cresterii din primul trimestru este in general mai lent decat in alte trimestre. Deci datele ne fac sa fim optimisti ca avansul PIB-ului in 2017 va fi mai mare de 5,2%.

Programul nostru de guvernare include reforme structurale, masuri de stimulare a productiei in cateva sectoare, care treptat vor comuta motoarele de crestere a economiei de la consum la productie”, a afirmat ministrul Finantelor Publice.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: