life

Un muncitor spaniol a gasit doua coliere de aur vechi de 2.500 de ani

Doua coliere de aur vechi de aproximativ 2.500 de ani au fost gasite intamplator in nord-vestul Spaniei de catre un muncitor al unei companii locale de apa, potrivit CNN.

Sergio Marciandi lucra in Cavandi, din comunitatea Asturia, cand a descoperit un colier de aur si l-a anuntat pe Pablo Arias, profesor de arheologie preistorica la Universitatea din Cantabria.

Arias s-a deplasat la fata locului impreuna cu experti de la Muzeul de Arheologie din Asturias si a efectuat o investigatie initiala, care a descoperit un al doilea colier care fusese rupt in mai multe bucati.

„Este cu adevarat impresionant”, a spus Arias, care a adaugat ca descoperirea ne-ar putea ajuta sa intelegem epoca fierului, perioada in care au fost facute. In timp ce s-au gasit alte coliere din aur din epoca fierului, cele mai multe au fost descoperite in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, cand tehnicile arheologice limitate au facut ca o mare parte din informatiile despre provenienta lor sa fie pierdute”, a explicat Arias.

„In acest caz, situl este intact, dand arheologilor o idee mult mai buna despre contextul lor”, a adaugat el. „Avem informatii foarte precise despre locul in care au fost gasiti”, a spus Arias. „Este un lucru exceptional.”

Descoperirea ar putea arunca o noua lumina asupra unei perioade despre care se cunosc putine lucruri.
Asa cum stau lucrurile, colierele prezinta semne de uzura pe zonele care ar fi fost in contact cu pielea si hainele purtatorului. „Stim ca au fost folosite”, a spus Arias.

Colierele de acest fel erau asociate cu elita societatii, a adaugat el, explicand: „Nu toata lumea isi putea permite asa ceva”.

Datarea obiectelor este dificila, dar Arias crede ca este putin probabil ca acestea sa aiba mai mult de 2.500 de ani.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Recent Posts

DNA l-a prins pe seful IPJ Cluj ca si-a folosit nevasta pentru a scapa de o amenda de circulatie. Politistii de la rutiera sunt si ei anchetati

Surse judiciare au prezentat detalii pentru aktual24.ro in legatura cu cazul chestorului Mihai Rus, seful…

2 ore ago

„Premiera mondiala”. Parisul va testa taxiurile zburatoare in timpul Jocurilor Olimpice – Video

Taxiurile zburatoare vor fi testate deasupra Parisului in timpul Jocurilor Olimpice din 2024, a anuntat…

2 minute ago

Danemarca vrea sa ridice bariere in calea „flotei fantoma” de petroliere rusesti care trec prin stramtorile daneze spre Marea Baltica. Anuntul guvernului de la Copenhaga

Danemarca ia in considerare modalitati de a limita trecerea vechilor petroliere care transporta petrol rusesc…

3 ore ago

Netanyahu a anuntat dizolvarea cabinetului de razboi: „Am luat decizii care nu au fost intotdeauna acceptate de esalonul militar”

Premierul israelian a anuntat dizolvarea cabinetului de razboi care a fost infiintat in regim de…

O oră ago