Un nou conflict EXPLOZIV se prefigureaza. China si Rusia sunt pe un traseu de COLIZIUNE

analize

Rusia si China par sa fie amandoua pe un curs periculos care va duce la coliziunea acestor doua mari puteri mondiale. Pozitiile lor geostrategice actuale pot avea drept consecinta chiar si un conflict de natura nucleara, sunt de parere specialistii in domeniu, potrivit National Review.

Problemele economice si de securitate cu care ele se confrunta in prezent le fac mai vulnerabile si predispuse la conflicte majore. China trece acum printr-o recesiune care va avea un cuvant greu de spus asupra cresterii ei economice. Se pare ca liderii politici si-ar fi transferat deja o mare parte a averii afara din tara, de teama consecintelor foarte periculoase ale scaderii cresterii economice a tarii lor.

Pe de alta parte, Rusia se confrunta cu probleme si mai mari decat tara vecina. Scaderea pretului energiei i-a luat pe nepregatite pe rusi si le pune mari probleme. Scaderea accentuata a pretului barilului de petrol, pana in jur de 30 de dolari, a afectat grav economia tarii. Vladimir Putin planuia sa aloce sume mari de bani investitiilor in armata, in infrastructura (drumuri si poduri), precum si in sistemul de distributie a energiei electrice.

Planul lui nu a fost indeplinit deoarece pretul petrolului nu a respectat dorinta presedintelui rus. Chinezii sunt dependenti de resurse din alte tari pentru a-si alimenta economia, iar productia industriala a acestui stat a dus la poluarea mediului inconjurator. Petrolul din Orientul Mijlociu si minereurile rare din Africa si Australia sunt doar doua exemple de importuri vitale pentru China.

Este posibil ca Rusia sa se confrunte cu dorinta expansionista a unei Chine care are nevoie de resurse naturale si de un teritoriu mai mare pentru a-si sustine economia, mentioneaza National Review. Rusii ar trebuie sa fie pregatiti sa isi apere teritoriul estic. Situatia tarii conduse de Putin este parca mai disperata decat a Chinei, caci Rusia nu dispune de forta militara necesara si de banii care sa o ajute sa se apere eficient impotriva unui eventual atac al regimului comunist din statul asiatic.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: