externe

Un nou erou al Ucrainei. Catelul Patron a depistat pana acum 90 de mine si alte dispozitive explozive lasate in urma de fortele Rusiei – Video

Patron, un catel din rasa Jack Russell, in varsta de doi ani, a devenit mascota fortelor armate din Ucraina dupa ce a reusit sa detecteze aproape 90 de dispozitive explozive lasate in urma de fortele Rusiei dupa ce s-au retras.

Patron, al carui nume inseamna „Glont”, lucreaza alaturi de echipa de genisti de la Cernihiv. Are doi ani si este sufletul si talismanul unitatii de dezamorsare a bombei din Cernihiv. Aproape 90 de dispozitive, mine si rachete au fost gasite si apoi dezamorsate de la inceputul razboiului din Ucraina cu ajutorul lui Patron. Un adevarat record.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a declarat ca sute de dispozitive au fost lasate in urma de fortele rusesti pe masura ce se retrageau din nordul Ucrainei.

„In timp ce se retrag, militarii rusi amplaseaza capcane, interzise de legislatia internationala, chiar si pe instalatii alimentare, locuinte private si cadavre umane”, a declarat la inceputul acestei luni.

Acum, caini precum Patron, care lucreaza de la varsta de sase luni, curata zonele pentru a-i feri pe ucraineni de alte rani si decese.

El a fost filmat recent intr-o vesta militara ucraineana, adulmecand dispozitivele printre daramaturi impreuna cu un ofiter de la Serviciul de Stat pentru Situatii de Urgenta al Ucrainei. Patron este recompensat cu mancarea sa preferata – se pare ca este branza – impreuna cu cateva mangaieri pe burta, precizeaza The Telegraph.

Patron a devenit de neinlocuit. Din acest motiv, a fost celebrat public si a devenit o vedeta pe internet

Rasele de caini precum Jack Russel au un simt al mirosului puternic, astfel incat actiunea lor este mai eficienta decat multe dintre eforturile umane de deminare. Zona creierului responsabila cu mirosul este de aproximativ 40 de ori mai mare la caini decat la oameni.

Cainii de detectare a minelor au fost folositi pentru prima data in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar in prezent se crede ca peste 750 de caini sunt folositi in programe umanitare la nivel international.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

8 minute ago

Rares Bogdan considera ca alegerile de la Bucuresti se vor castiga cu sub 30% din voturi

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte si europarlamentar PNL a declarat, intr-o emisiune gazduita de publicatia online ziare.com,…

23 de minute ago

America va avea un nou 6 ianuarie? Donald Trump si aliatii sai se pregatesc deja sa conteste o eventuala infrangere la alegerile din noiembrie

Donald Trump si aliatii sai pregatesc terenul pentru a contesta o eventuala infrangere in noiembrie,…

38 de minute ago

Directorul uneia dintre cele mai temute inchisori din Columbia, asasinat dupa ce fusese amenintat cu moartea de catre detinuti

Directorul inchisorii La Modelo, una dintre principalele unitati penitenciare din Columbia, a fost asasinat joi…

53 de minute ago

Traficant de droguri roman, arestat in Spania, odata cu „cea mai mare captura de metamfetamina din istoria tarii”

Politia spaniola a declarat joi ca a confiscat 1,8 tone de metamfetamina de cristal pe…

O oră ago