Un nou jucator pe piata vaccinurilor anti-Covid. Cuba anunta ca va produce 100 de milioane de doze

externe

Cuba spera sa produca 100 de milioane de doze din vaccinul sau impotriva coronavirusului in 2021 si sa-si imunizeze intreaga populatie in acest an, a anuntat miercuri directorul Institutului Finlay, care conduce doua dintre cele patru proiecte aflate in stadiul studiilor clinice, potrivit AFP.

„Avem capacitatea de a produce 100 de milioane de doze” de Soberana 2, cel mai avansat produs, a declarat dr. Vicente Verez intr-o conferinta de presa, adaugand ca „faza de productie” a inceput deja.

Si „daca totul merge bine, anul acesta intreaga populatie cubaneza va fi vaccinata”.

Luni, Soberana 2 a trecut la faza IIb, care implica 900 de voluntari. Daca va avea succes, va intra in faza III (ultima inainte de aprobare), cu 150.000 de voluntari, in martie.

Institutul Finlay a semnat recent un acord cu Institutul Pasteur din Iran pentru ca aceasta din urma tara sa participe la aceasta faza III.

Soberana 1, aflata in prezent in faza I, ar trebui sa treaca la „faza II-III” in februarie si va fi, de asemenea, testat la persoanele care se recupereaza din boala, potrivit dr. Perez.

„Vom incepe in februarie un studiu clinic asupra populatiei pediatrice”, astfel incat vaccinul sa poata fi administrat si copiilor, a mai precizat el.

Obiectivul este lansarea campaniei generale de vaccinare in prima jumatate a anului: pentru cubanezi, vaccinul ar fi gratuit, dar nu obligatoriu. De asemenea, ar fi oferit ca „optiune” turistilor care viziteaza insula, a spus dr. Verez.

In total, sunt in curs de pregatire patru vaccinuri: Soberana 1 si 2, Abdala si Mambisa, toate in faza de studiu clinic (faza I sau II). Primele trei sunt administrate prin injectie, a patra prin spray nazal.

Soberana 1 si 2 sunt dezvoltate de Institutul Finlay, Abdala si Mambisa de catre Centrul de Inginerie genetica si biotehnologie (CIGB).

Daca vreunul dintre aceste proiecte va ajunge la faza finala, acesta ar fi primul vaccin anti-Covid conceput si produs in America Latina.

Chiar daca se confrunta cu o revenire recenta a cazurilor, tara ramane una dintre cele mai putin afectate in regiune de pandemie, cu 19.122 de cazuri, inclusiv 180 de decese, pentru 11,2 milioane de locuitori.

Mai mult despre:

Comentarii: