Un nou RAZBOI se coace in Orient. Arabia Saudita, vizata de Iran si Hezbollah. Apelul Frantei

externe

Tensiuni tot mai mari in Orientul Mijlociu, dupa ce Arabia Saudita a executat un lider religios siit,  seicul Nimr al-Nimr. In Iran au loc noi demonstratii, dupa ce sambata a fost incendiata ambasada saudita la Teheran, iar puternica miscare Hezbollah ii acuza pe liderii sauditi de „terorism”.

Peste 1.000 de persoane au manifestat duminica la Teheran, in apropierea ambasadei Arabiei Saudite, pentru a protesta impotriva executiei liderului siit saudit Nimr Baqer al-Nimr, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Actiunea de protest a avut loc in pofida interdictiei impuse de guvernul de la Teheran pentru a evita noi violente, dupa ce cladirea ambasadei Arabiei Saudite a fost atacata in cursul noptii de sambata spre duminica si in parte incendiata.

Autoritatile iraniene au mobilizat importante forte de politie pentru a impiedica manifestantii sa ajunga in fata reprezentantei diplomatice saudite.

Protestatarii au strigat ‘Moarte lui al-Saud’, cu referire la numele familiei regale de la Riad, si au ars drapele americane si israeliene. Seful politiei din Teheran, prezent la fata locului, le-a cerut manifestantilor sa se disperseze.

In acelasi timp, intre 300-400 de persoane s-au adunat in piata Palestina din capitala iraniana pentru a denunta executia liderului siit saudit, scandand de asemenea sloganuri ostile Arabiei Saudite, dar si Israelului si SUA.

Manifestatii similare au avut loc si in alte orase iraniene.

De asemenea, seful puternicei miscari siite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat duminica Arabia Saudita de ‘terorism’ dupa ce un lider siit saudit a fost executat de autoritatile de la Riad.

Intr-un discurs retransmis de canalul Hezbollah, Al-Manar, Hassan Nasrallah a declarat ca moartea seicului Nimr al-Nimr, figura proeminenta care s-a opus regimului saudit, ‘dezvaluie adevarata fata a Arabiei Saudite, o fata despotica, criminala si terorista’.

In acest context, Franta a facut apel duminica la responsabilii din Orientul Mijlociu ‘sa faca tot posibilul pentru a evita exacerbarea tensiunilor sectare si religioase’ in regiune, in contextul in care executia in Arabia Saudita a unui lider siit a provocat violente in Iran, transmite AFP.

Franta ‘deplange profund executia, sambata, in Arabia Saudita, a 47 de persoane, intre care un lider religios siit’, a declarat Ministerul francez de Externe intr-un comunicat, subliniind ca Parisul se opune ‘pedepsei cu moartea, in toate locurile si in toate circumstantele’.

Arabia Saudita a executat sambata 47 de persoane condamnate pentru terorism, printre care seicul Nimr al-Nimr, provocand indignare in lumea siita si mai ales in Iran, care a avertizat Riadul ca ‘va plati scump’ pentru aceasta moarte.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: