Un nou razboi sta sa izbucneasca. India: „Nu calatoriti in Israel si Iran”

externe

India a emis vineri un avertisment prin care isi indeamna cetatenii sa nu calatoreasca in Iran sau in Israel, ca urmare a cresterii puternice a tensiunilor dintre cele doua parti, si a cerut tuturor cetatenilor indieni care locuiesc in cele doua tari sa ia „cele mai mari masuri de precautie” pentru siguranta lor.

Avertizarea a fost emisa pe fondul unui numar tot mai mare de rapoarte privind un atac iranian asupra Israelului sau a intereselor israeliene, ca represalii la atacul aerian israelian asupra unui complex diplomatic iranian din Siria, in urma caruia au murit sapte persoane, inclusiv trei generali.

„Avand in vedere situatia existenta in regiune, toti indienii sunt sfatuiti sa nu calatoreasca in Iran sau in Israel pana la noi ordine”, se arata in avizul emis de Ministerul Afacerilor Externe.

„Toti cei care locuiesc in prezent in Iran sau Israel sunt rugati sa ia legatura cu ambasadele indiene de acolo si sa se inregistreze. De asemenea, li se cere sa ia cele mai mari masuri de precautie cu privire la siguranta lor si sa isi limiteze la minimum deplasarile”, se arata in aviz.

In Israel se afla aproximativ 18.000 de cetateni indieni, majoritatea ingrijitori si profesionisti in sectoare precum tehnologia informatiei. In Iran locuiesc aproximativ 4.000 de cetateni indieni, inclusiv mici comercianti si cadre universitare.

Persoane familiarizate cu aceasta chestiune au declarat, sub rezerva anonimatului, ca avertismentul inseamna ca mai multi lucratori indieni nu vor mai putea calatori in Israel in cadrul unui acord guvern – guvern (G2G) pentru a lucra in sectorul constructiilor.

Primul lot de 64 de lucratori indieni a calatorit in Israel la 2 aprilie si se astepta ca alti 6.000 de muncitori indieni sa fie trimisi in lunile aprilie si mai pentru a ajuta sectorul constructiilor din Israel sa depaseasca lipsa fortei de munca creata de retragerea permiselor de munca pentru muncitorii palestinieni.

Autoritatile israeliene au planificat, de asemenea, sa opereze o „naveta aeriana” pentru aducerea muncitorilor indieni, dupa ce biroul prim-ministrului, ministerul de finante si ministerul constructiilor au decis sa subventioneze zborurile charter.

Alti 900 de muncitori indieni din domeniul constructiilor au calatorit in Israel in ultimele luni in cadrul unor acorduri intre intreprinderi. Saptamana trecuta, India a cerut autoritatilor israeliene sa asigure siguranta cetatenilor indieni care sunt trimisi sa lucreze in sectorul constructiilor.

Acestia au declarat ca autoritatile indiene lucreaza la diverse situatii neprevazute, inclusiv la o posibila evacuare a cetatenilor indieni din Iran si Israel.

Saptamana trecuta, India si-a exprimat ingrijorarea cu privire la atacul aerian israelian asupra unei cladiri din complexul ambasadei iraniene din Damasc, la 1 aprilie, in urma caruia au murit sapte persoane, inclusiv generalul de brigada Mohammad Reza Zahedi, un comandant de rang inalt al Corpului Gardienilor Revolutiei Islamice (IRGC) care a supravegheat operatiunile din Siria si Liban.

„India este ingrijorata de escaladarea tensiunilor din Asia de Vest si de potentialul lor de a alimenta si mai mult violenta si instabilitatea. Indemnam toate partile sa evite actiunile care contravin principiilor si normelor general acceptate ale dreptului international”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Randhir Jaiswal, la 4 aprilie.

Iranul a promis un raspuns „decisiv” la atacul israelian, iar ministrul de externe Hossein Amirabdollahian a descris atacul „ca fiind o incalcare a tuturor obligatiilor si conventiilor internationale”. Anticipata riposta iraniana a generat temeri privind un razboi regional total in Asia de Vest, unde locuiesc aproximativ noua milioane de expatriati indieni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: