Un nou scandal cu secrete militare in Germania. Acestea au fost dezvaluite chiar in parlamentul german

externe

SUA, incurajeaza, Germania, rachete cu raza lunga de actiune, Ucraina, Taurus

Dupa scandalul privind interceptarea de catre rusi a unor conversatii intre ofiteri germani despre potentiala folosire a rachetelor Taurus cu raza lunga de actiune, Berlinul a suferit o alta scurgere de informatii, de data aceasta privind detalii tehnice secrete despre Taurus, informeaza EFE, preluata de Agerpres.

Potrivit dezvaluirilor facute de Suddeutsche Zeitung, in sedinta „secreta” de luni a Comisiei de Aparare a Bundestagului (camera inferioara a parlamentului german) dedicata tocmai incidentului de securitate amintit, in sectiunea secreta a sedintei, seful Statului Major al Armatei, Carsten Breuer, le-a explicat deputatilor care sunt procedurile tehnice si operationale pentru stabilirea tintelor si a rutelor rachetelor Taurus.

Informatiile detaliate despre acest subiect se pare ca au ajuns in portalul T-Online, care a scris ca general-locotenentul Breuer a explicat ca, pentru a programa rachetele germane, cu o raza de actiune de 500 de kilometri – suficienta pentru a distruge Podul Kerci din peninsula ucraineana Crimeea, anexata ilegal de Moscova in 2014, sau chiar pentru a atinge regiunea Moscovei -, trebuie folosita o tehnologie speciala.

Date importante si complexe, precum punctele de masurare a altitudinii, datele vectoriale, imaginile din satelit si hartile raster, trebuie prelucrate de sisteme tehnice speciale, din care, conform informatiilor scurse, Germania ar avea doar un numar foarte limitat.

Daca aceste sisteme ar fi livrate Ucrainei, ele nu ar mai fi disponibile pentru armata germana, potrivit informatiilor scurse in T-Online, si, prin urmare, capacitatea de aparare a Germaniei ar putea fi slabita.

Cancelarul german Olaf Scholz a insistat ca, pentru a controla tintele rachetelor Taurus, militari germani ar trebui sa participe la lansarea acestora, ceea ce ar putea fi interpretat de Rusia drept o participare directa sau indirecta a Germaniei la razboiul din Ucraina.

Insa Scholz „a uitat” sa mentioneze in public acest detaliu al terminalelor speciale, noteaza EFE. Opozitia l-a acuzat ca nu are incredere in ucraineni si a sustinut ca Germania ar putea antrena fara probleme trupele ucrainene in utilizarea acestor rachete.

Secretele „Taurus” ar putea sa le cada rusilor „pe tava” 

Expertul militar Ralph Thiele, fost colonel in armata germana, a insistat ca Scholz nu a folosit acest argument in public deoarece toate aceste informatii despre date, terminale speciale si disponibilitatea limitata a acestora sunt clasificate ca fiind secrete, prin urmare, daca ar fi cunoscute, ar slabi apararea Germaniei.

In plus, daca Germania ar livra rachete Taurus in Ucraina impreuna cu terminalele speciale, atunci acestea ar putea cadea in mainile Rusiei, pe campul de lupta.

Presedinta Comisiei de Aparare, liberala Marie-Agnes Strack-Zimmermann, o sustinatoare infocata a ideii conform careia Germania ar trebui sa livreze Ucrainei rachete Taurus, a anuntat deja masuri in urma dezvaluirii datelor secrete. Ea a declarat pentru Suddeutsche Zeitung ca presedinta Bundestagului, Barbel Bas, va fi informata, iar apoi ar urma „sa intervina politia federala sau procuratura”.

Pe contul sau de pe platforma X, politiciana germana a insistat ca dezvaluirea de informatii dintr-o sedinta secreta a unei comisii parlamentare „nu este un lucru banal”.

„Plangerea a fost depusa. Oricine dezvaluie secrete pentru a-si impune propria agenda nu merita un loc in Parlament”, a atentionat ea, referindu-se la faptul ca filtrarea acestor informatii vine sa justifice cumva refuzul lui Scholz de a trimite Ucrainei rachete Taurus.

De asemenea, sambata, cancelarul Olaf Scholz s-a exprimat in favoarea clarificarii noului  incident. „Tradarea secretelor este ceva care nu trebuie sa aiba loc”, a spus el pe aeroportul din Berlin – Brandenburg. „Si de aceea este intotdeauna corect, si chiar si in acest caz, ca acest lucru sa fie  investigat.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: