Un nou scandal in privinta pensiilor. Avertisment din Parlament: „Iresponsabilitate de neconceput, Tudose si Tutuianu trebuie sa demisioneze”

news

Vicepresedintele Comisiei de Aparare a Camerei Deputatilor Ovidiu Raetchi sustine ca in cazul in care pensiile militarilor vor fi diminuate prin OUG premierul Mihai Tudose si ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, trebuie sa demisioneze.

„Ieri, in spatiul public au reaparut informatii potrivit carora Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta prin care modifica Legea pensiilor din aparare si ordine publica, acesta fiind si principalul motiv pentru care Liviu Dragnea a anuntat, tocmai sambata dimineata, prin SMS, convocarea Parlamentului pentru sesiunea extraordinara de saptamana viitoare. Efectul acestei ordonante de urgenta va fi unul singur: diminuarea pensiilor din aparare si ordine publica. Daca informatia este una adevarata, in contextul in care atat ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, dar si premierul Mihai Tudose au dat asigurari publice ca acest lucru nu este adevarat, atunci cei doi dau dovada de o iresponsabilitate de neconceput si in mod clar trebuie sa demisioneze”, afirma deputatul PNL, intr-un comunicat transmis, duminica, Agerpres.

El spune ca prin ”neseriozitatea de care dau dovada sunt un pericol pentru Romania”.

”Isi incalca cuvantul, uita sa il invite pe presedintele Romaniei la ceremonii oficiale la care are dreptul sa participe in functia sa de comandant suprem al Armatei, mint in legatura cu o tema delicata precum pensiile militare de stat, cum sa ii credem ca pot conduce intr-o situatie de criza?” puncteaza liberalul.

Raetchi atrage atentia asupra plecarilor masive din sistemul de aparare si subliniaza ca statul roman a investit in pregatirea militarilor dar nu beneficiaza de expertiza.

„Unii dintre cei mai experimentati si bine pregatiti militari au preferat sa paraseasca sistemul din cauza acestor zvonuri intr-o perioada in care, in contextul discutiilor despre inzestrarea Armatei, avem nevoie de cei mai buni oameni la cel mai inalt nivel. (…) Guvernarea PSD a ramas fara pic de credibilitate: nu poti sa spui ca nu introduci noi taxe si impozite, apoi ca le introduci, apoi ca te mai gandesti, ca nationalizezi pilonul II de pensii, ca nu il nationalizezi, dar apoi ca analizezi situatia, ca nu tai pensiile militarilor, dar apoi ca le tai, totusi. Daca nu sunt capabili sa ia aceste decizii, atunci trebuie sa plece din functii si sa lase locul unor lideri responsabili”, conchide deputatul PNL.

Ministrul Apararii Nationale, Adrian Tutuianu, a declarat miercuri ca algoritmul de calcul al pensiilor militare se va pastra, acest lucru fiind convenit cu premierul Mihai Tudose, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, si cu presedintele PSD, Liviu Dragnea.

„In situatia modificarii actualei legi a pensiilor militare, suntem de parere ca trebuie pastrat acelasi algoritm de calcul al pensiilor. Lucrul acesta este convenit si cu prim-ministrul Mihai Tudose, este convenit si cu doamna Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, convenit si la nivel politic cu presedintele PSD, Liviu Dragnea. (…) La nivelul MApN exista o casa de pensii sectoriala. Afirm si azi ca este nevoie sa dam un semnal corect catre cei din sistemul militar, pentru ca foarte multi stau in asteptare sa vada cum se modifica cadrul legislativ si daca pleaca sau nu din sistem. Pensiile militare sunt platite din bugetul MApN, nu din cel al asigurarilor sociale, asa cum este in toate statele NATO si UE”, a spus ministrul.

Adrian Tutuianu a admis ca exista un val de pensionari in sistemul militar.

„Oamenii au auzit diverse discutii in spatiul public despre sistemul pensiilor militare de stat, foarte multi au auzit ca se poate schimba baza de calcul si ca ar putea sa ia pensii mai mici. (…) Algoritmul de calcul se va pastra. (…) Noi speram ca oamenii sa ramana pe loc, pentru ca sunt oameni la 47, 48 de ani, 50 de ani, in deplina capacitate tehnica, profesionala si extrem de utili pentru centrele de comanda ale Armatei Romane”, a afirmat ministrul Apararii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: