externe

Un nou scandal la Bruxelles declansat de calatoriile eurocratilor platite de lobbysti, firme de avocatura si grupuri industriale

Comisia Europeana trebuie sa clarifice cat de multe calatorii gratuite au acceptat functionarii sai de la lobbyisti si firme de avocatura, dupa ce Politico a descoperit ca angajatii unui departament au facut zeci de calatorii platite de terti.

Anul trecut, functionarii UE din domeniul concurentei au participat la 150 de misiuni care au fost „platite total sau partial de terti”, a declarat Comisia ca raspuns la o cerere Politico de acces la documente. Dintre acestea, 23 de misiuni au fost finantate cel putin partial de firme de avocatura, companii de consultanta si grupuri industriale.

Dezvaluirile au starnit ingrijorari in randul politicienilor si al celor care militeaza pentru transparenta, care se tem ca relatiile sunt deja prea stranse intre lobbyistii din industrie si functionarii UE responsabili de reglementarea unora dintre cele mai mari companii si a celor mai valoroase afaceri din lume.

„Acest lucru este deplorabil”, a declarat pentru Politico Rene Repasi, un membru german S&D din Parlamentul European. El a spus ca riscul ca personalul sa faca excursii platite de firme care ar putea lucra pentru companii pe care Comisia le investigheaza „arunca indoieli nefericite asupra impartialitatii” unitatii antitrust a Comisiei, cunoscuta sub numele de DG Concurenta. El nu a vazut o astfel de problema in ceea ce priveste acceptarea calatoriilor din partea universitatilor si „este chiar un lucru bun” pentru Comisie „sa impartaseasca cunostintele sale cu studentii si cercetatorii”.

Dezvaluirile vor intensifica presiunea asupra marilor institutii ale Uniunii Europene, care se lupta deja sa isi restabileasca reputatia in ceea ce priveste comportamentul etic pe fondul unei serii de scandaluri care implica acuzatii de coruptie si conflicte de interese.

Luna trecuta, Comisia si-a inasprit propriile reguli privind cheltuielile de calatorie dupa ce Politico a dezvaluit ca fostul sef al transporturilor din UE – Henrik Hololei – a semnat pentru propriile sale zboruri gratuite in Qatar. Functionarii nu mai pot accepta calatorii sau cazari sponsorizate, cu exceptia cazului in care acestea sunt platite de universitati, guvernele UE si organizatiile internationale majore, cum ar fi Organizatia Natiunilor Unite sau G20.

„Nu stiu cum de au crezut ca este o idee buna”, a declarat Daniel Freund, deputat ecologist german, care se pronunta cu privire la problemele de transparenta si integritate de la Bruxelles. „Daca cazul Hololei duce acum la schimbari de practica in Comisie, era timpul.”

Regulile interne ale Parlamentului privind calatoriile sunt mai clare: Deputatii europeni trebuie sa declare public calatoriile, cazarea si indemnizatiile platite de terti pana la sfarsitul lunii urmatoare oricarei calatorii.

Comisarul pentru concurenta, Margrethe Vestager, a declarat ca executivul UE va „examina” misiunile in care personalul a acceptat anul trecut deplasari de la firme de avocatura si grupuri industriale. „Trebuie sa stabilim faptele”, a declarat ea pentru Politico dupa reuniunea saptamanala a Comisiei de la Strasbourg.

Ea a spus ca este „prea devreme pentru a spune” daca noile norme post-Hololei vor restrange capacitatea functionarilor de a calatori.

Cu toate acestea, altii au spus ca efectele noului regim sunt deja evidente. Mai multi functionari au declarat ca au fost nevoiti sa se retraga de la conferinte sau sa participe de la distanta, mai degraba decat in persoana, din cauza bugetului limitat al Comisiei.

„Cred ca este foarte important sa nu ne reducem activitatea, deoarece fiecare misiune este justificata”, a declarat Vestager. „Nu calatoresti de placere atunci cand calatoresti in interes de serviciu”, a adaugat ea. „Bineinteles, vom analiza acest lucru pentru a vedea daca lucrurile pot fi facute diferit, asa cum ar trebui.”

Purtatorul de cuvant al Comisiei, Arianna Podesta, a declarat ca, in cazul in care au fost acceptate calatorii platite de altii, acest lucru s-a intamplat „avand in vedere scopurile de promovare ale misiunilor”. Acceptarea calatoriilor gratuite le-a permis functionarilor „sa concentreze bugetul Comisiei asupra misiunilor legate de investigatii”, a spus ea.

Luarea de cuvant la conferinte, sustinerea de prelegeri si participarea la discutii academice „au reprezentat intotdeauna o parte importanta a activitatii de promovare a DG Concurenta”, a declarat Podesta saptamana trecuta. Desi acest lucru nu se va opri, Comisia urmareste acum sa isi reduca amprenta de carbon si incurajeaza personalul sa participe prin intermediul mijloacelor video, a spus ea.

Calatoriile platite pentru puternicul departament de concurenta al UE ar putea fi deosebit de sensibile datorita rolului sau de aprobare a unor tranzactii de miliarde de dolari si de investigare a unora dintre cele mai mari companii din lume.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

O oră ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

2 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

2 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

3 ore ago

Tecuci: Un barbat s-a spanzurat pe o insula de pe raul Siret. El avea 47 de ani

Doua echipaje de pompieri de la Detasamentul Tecuci intervin, duminica seara, in cazul unui barbat…

2 ore ago