Un nou simptom bizar al coronavirusului, descoperire majora a medicilor din Spania. Apar leziuni ciudate pe degetele de la picioare

news

Medicii din Spania  au observat mici leziuni pe picioarele pacientilor cu COVID-19, fiind un posibil indicator al prezentei noului virus in organismul celor infectati. Cazuri similare au fost identificate si in spitalele din Italia si Franta.

Consejo General de Colegios Oficiales de Podologos de Espana (Consiliul General Spaniol al Centrelor de Podologie) anunta intr-un studiu publicat pe pagina oficiala de internet ca a observat ca multi copii si adolescenti diagnosticati cu COVID-19 prezinta mici leziuni pe degetele de la picioare. Astfel de leziuni au fost identificate si la adulti.

Leziunile pot fi prezente chiar si la persoanele infectate care nu prezinta alte simptome. Leziunile se trateaza de la sine iar cauza lor este inca necunoscuta, dar confirmarea legaturii dintre acestea si noul virus ar putea simplifica detectarea cazurilor de COVID-19.

Inca din primele zile ale izbucnirii pandemiei de coronavirus, medicii sunt in cautarea unor moduri de a diferentia cazurile de COVID-19 de alte boli respiratorii similare. Printre simptomele pacientilor infectati cu coronavirus se numara tusea, febra inalta si oboseala. Dar acestea sunt de asemenea valabile pentru racelile banale de sezon sau chiar pentru alergiile severe.

Identificarea unor simptome unice coronavirusului s-a dovedit a fi un demers dificil.

Testarea este, in mod evident, cea mai de incredere metoda pentru a identifica coronavirusul in cazurile suspecte.

Specialistii in sanatatea publica din Spania anunta ca au identificat un indicator timpuriu al prezentei virusului in organismul uman, unul atipic pentru alte boli respiratorii. Cercetatorii au observat ca unii pacienti cu COVID-19 au niste leziuni mici pe picioare, usor vizibile.

Consiliul General Spaniol al Centrelor de Podologie a emis o declaratie oficiala in care detaliaza modul de manifestare a simptomului bizar: „Leziunile sunt de culoare violet, similare celor cauzate de varicela, pojar sau degerare, apar pe degetele de la picioare si, de obicei, se vindeca de la sine fara a lasa vreun semn.”

Lucrul cel mai curios in noua descoperire este ca pacientii cu COVID-19 pot avea aceste leziuni fara a prezenta alte semne ale bolii.

Detectarea coronavirusului la indivizii care nu manifesta simptomele tipice de tuse/febra/oboseala este cea mai mare provocare. Leziunile de pe picioare ar putea oferi medicilor un nou mod de a detecta potentialele cazuri pozitive.

Teoriile privind motivul aparitiei acestor leziuni sunt inca limitate ca numar, iar cercetatorii vor avea nevoie de dovezi suplimentare si de mai multe cazuri pentru a confirma legatura dintre simptomul bizar si COVID-19, mentioneaza Consejo General de Colegios Oficiales de Podologos de Espana.

Citeste integral studiul pe pagina Consejo General de Colegios Oficiales de Podologos de Espana.

 

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: