life

Un nou studiu confirma ca Beethoven a fost otravit cu plumb, dar nu acest lucru i-a provocat moartea

Pana in prezent, nimeni nu stie cu certitudine ce a cauzat boala de ficat si de rinichi care a dus la moartea prematura a lui Ludwig van Beethoven. Cu toate acestea, un studiu recent, publicat in revista Clinical Chemistry si citat de Science Alert exclude o teorie populara, aratand ca compozitorul a fost expus la niveluri ridicate de plumb – dar nu suficient de ridicate pentru a-l ucide.

De-a lungul vietii sale, Beethoven s-a confruntat cu o serie de probleme de sanatate, inclusiv probleme gastrointestinale si pierderea auzului, pe langa bolile de ficat si de rinichi. Nivelurile ridicate de plumb sunt asociate in mod obisnuit cu toate aceste afectiuni – si sunt, de asemenea, asociate si cu alte trasaturi ale lui Beethoven, cum ar fi temperamentul sau coleric, pierderile de memorie si inadaptarea sa sociala.

Astfel, atunci cand cercetatorii au analizat in 2000 o suvita de par despre care se credea ca ar fi a lui Beethoven si au descoperit ca aceasta continea niveluri extrem de ridicate de plumb, concluzia fireasca pentru unii a fost ca otravirea cu plumb a cauzat problemele de sanatate si moartea compozitorului. Cu toate acestea, studii ulterioare au descoperit in cele din urma ca acea suvita de par apartinea unei femei, nu lui Beethoven.

Apoi, in 2023, mai multe suvite de par ale lui Beethoven au fost autentificate ca parte a unui studiu de referinta care a raportat secventierea genomului compozitorului. Un grup de experti in medicina de laborator condus de Nader Rifai, doctor in medicina, de la Harvard Medical School, a efectuat acum o analiza a toxinelor pe doua dintre aceste suvite, cunoscute sub numele de suvitele Bermann si Halm-Thayer. Grupul lui Rifai a analizat suvitele pentru identificarea de atomi de plumb folosind doua versiuni diferite ale unei tehnici de testare extrem de precise, cunoscuta sub numele de spectrometrie de masa.

Ei au descoperit ca suvita Bermann are o concentratie de plumb de 64 de ori mai mare decat cea normala, in timp ce suvita Halm-Thayer are o concentratie de plumb de 95 de ori mai mare decat cea normala. De aici, cercetatorii au putut estima ca in sangele lui Beethoven concentratia de plumb ar fi fost de 69 pana la 71 µg/dl. Aceasta este de cateva ori mai mare decat un nivel normal de plumb in sange pentru adulti, dar nu suficient de mare pentru a fi considerata singura cauza a mortii sale.

„Desi concentratiile determinate nu sustin ideea ca expunerea la plumb ar fi cauzat moartea lui Beethoven, este posibil ca aceasta sa fi contribuit la afectiunile documentate care l-au afectat in cea mai mare parte a vietii sale”, a declarat Rifai. „Credem ca aceasta este o piesa importanta dintr-un puzzle complex si va permite istoricilor, medicilor si oamenilor de stiinta sa inteleaga mai bine istoria medicala a marelui compozitor.”

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Loviturile asupra aerodromului Belbek din Crimeea au distrus 3 avioane rusesti, arata imaginile din satelit. Au fost folosite rachete ATACMS

Imaginile din satelit din 16 mai ale urmarilor presupuselor lovituri cu rachete ucrainene asupra aerodromului…

24 de minute ago

Lovitura pentru Antena 1, Ovidiu Oanta s-a razgandit si ramane la Pro TV: „Chibzuinta e cea care primeaza”

Ovidiu Oanta sugereaza intr-o postare pe Facebook, vineri, ca s-a razgandit si ramane la Pro…

12 minute ago

Un general NATO de rang inalt anunta ca trupele rusesti nu au numarul si nici abilitatile necesare pentru a ocupa Harkovul

Este putin probabil ca fortele rusesti sa realizeze un "avans strategic" in regiunea ucraineana Harkov,…

7 minute ago

Noul guvern olandez refuza sa mai accepte normele UE in materie de azil si va limita drastic numarul de studenti straini primiti la facultatile olandeze

Noul guvern olandez condus de partidul nationalist PVV al lui Geert Wilders urmareste reducerea masiva…

8 minute ago

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

3 ore ago

Un individ inarmat, suspectat ca planuia sa dea foc unei sinagogi din Rouen, impuscat mortal de politistii francezi

Politia franceza a impuscat si ucis un suspect inarmat care parea ca planuia sa dea…

O oră ago