Un nou „succes” al Kremlinului. Importanta NATO a crescut considerabil in perceptia publica din 14 tari europene si nord-americane

externe

NATO, Secretary General, Jens Stoltenberg

Importanta Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) in calitate de garant al securitatii nationale a crescut cu 11 puncte procentuale in decurs de un an in perceptia publica din 14 tari europene si nord-americane, potrivit unui studiu anual al German Marshall Fund (GMF), publicat joi, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Uniunea Europeana este de asemenea perceputa ca fiind importanta pentru securitatea nationala a tarilor de pe continent, potrivit acestui studiu intitulat „tendinte transatlantice” si desfasurat in iulie in 14 tari (Canada, Franta, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Romania, Spania, SUA, Suedia, Turcia, Tarile de Jos), pe un esantion de 1500 de persoane in fiecare tara.

Astfel, 78% dintre persoanele intervievate sunt de parere ca NATO este „foarte” sau „mai degraba” importanta pentru securitatea tarii lor, comparativ cu 67% in 2021.

Tarile apropiate geografic de Rusia si de Ucraina sunt cele care acorda NATO mai multa importanta (91% in Polonia, 88% in Romania, 87% in Lituania), insa procente ridicate s-au inregistrat si in tari din Europa de Vest, precum Portugalia (90%), Tarile de Jos (81%) sau Germania (80%).

„Povestea despre o Europa divizata intre Est si Vest nu prea pare sa tina, aceste cifre arata ca lucrurile sunt mult mai complicate decat atat”, comenteaza directorul-adjunct al oficiului de la Paris al GMF, Martin Quencez.

Turcia se situeaza pe ultimul loc, cu 21% dintre respondenti care considera NATO „foarte importanta” pentru securitatea lor si cu 44% care cred ca alianta nord-atlantica este „mai degraba importanta”.

In ceea ce priveste continentul european, o medie de 81% dintre cei intervievati din tari ale UE considera ca Uniunea Europeana este de asemenea importanta pentru securitatea lor nationala, cu procente de 94% in Portugalia, 82% in Spania, 75% in Italia si 73% in Franta.

De notat ca tari care nu sunt membre ale UE, precum Regatul Unit (67%) si Turcia (58%), descriu de asemenea UE drept un actor important pentru securitatea lor.

Desi SUA sunt in continuare percepute drept puterea cea mai influenta din lume de 64% dintre persoanele intervievate in cele 14 tari, aceasta influenta va urma sa scada drastic, in opinia lor. Doar 37% dintre ei considera ca SUA vor fi principalul actor mondial in urmatorii 5 ani, in timp ce 25% cred ca titlul de cea mai influenta putere ii va reveni Chinei. Totodata, 15% sunt de parere ca Uniunea Europeana va deveni principalul actor mondial, iar 10% vad Rusia in aceasta postura.

De asemenea, Germania (75%), Franta (65%) si Regatul Unit (55%) sunt considerate tarile cele mai influente in Europa.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: