life

Un nou tratament pentru cancerul de prostata este „la orizont”, spun oamenii de stiinta

Oamenii de stiinta spun ca o noua modalitate de tratare a cancerului de prostata ar putea fi la orizont, dupa ce au descoperit ca este posibila inversarea rezistentei acestuia la terapie, transmite The Guardian.

Peste un milion de barbati din intreaga lume sunt diagnosticati cu aceasta boala in fiecare an. Sansele de supravietuire sunt, in general, bune, in special daca este diagnosticat la timp. Multi pot trai zeci de ani fara simptome sau fara a avea nevoie de tratament.

Insa unii dintre cei care sufera de forme avansate de cancer de prostata constata ca acesta este capabil sa se sustraga tratamentului, folosindu-si sistemul imunitar pentru a rezista impactului medicamentelor. In prezent, oamenii de stiinta au descoperit o modalitate de a impiedica acest lucru, deschizand posibilitatea unor tratamente pentru barbatii care nu mai au prea multe sperante.

Prin blocarea mesajelor pe care celulele canceroase le trimit pentru a deturna celulele albe sanatoase din sange, cercetatorii au reusit sa inverseze rezistenta la tratament la un mic grup de pacienti. La unii dintre ei, au reusit sa micsoreze tumorile sau sa le opreasca cresterea. Descoperirile au fost publicate in revista Nature.

„Acest lucru este extrem de interesant si sugereaza ca avem la orizont o modalitate complet noua de a trata cancerul de prostata”, a declarat Johann de Bono, profesor de medicina experimentala a cancerului la Institutul de Cercetare a Cancerului si consultant oncolog medical la Royal Marsden NHS foundation trust.

In cadrul unui studiu condus de ICR, Royal Marsden si Institutul de Cercetare Oncologica din Elvetia, oamenii de stiinta au recrutat 23 de pacienti cu cancer de prostata avansat care nu mai raspundea la terapia hormonala.

Acestia au primit o combinatie de AZD5069, un medicament experimental care impiedica celulele albe din sange sa fie antrenate in interiorul tumorilor, si enzalutamida, o terapie hormonala utilizata in mod obisnuit pentru tratarea cancerului de prostata.

Dintre cei 21 de pacienti care au putut fi evaluati, cinci (24%) au prezentat dovezi ca tumorile lor au raspuns la aceasta combinatie, a declarat ICR.

Tumorile lor s-au micsorat cu mai mult de 30%, au inregistrat „scaderi dramatice” ale nivelurilor circulante ale antigenului specific prostatic (PSA), un marker adesea ridicat de cancer, sau nivelurile din sange ale celulelor tumorale circulante au scazut, a precizat acesta.

Pacientii au prezentat, de asemenea, o scadere a numarului de celule albe din sange vizate de tratament – celulele mieloide – in sange, iar biopsiile au evidentiat mai putine astfel de celule in tumorile lor.

„Este extrem de imbucurator sa vedem ca teoria noastra a fost dovedita intr-un studiu efectuat pe pacienti cu aceasta boala”, a declarat De Bono. „Celulele mieloide pot fi implicate in rezistenta la tratament intr-o serie de cancere, astfel incat impactul acestei cercetari ar putea fi foarte larg, in mai multe tipuri de cancer.”

Prof. Kristian Helin, directorul executiv al ICR, a declarat ca rezultatele au actionat ca o dovada de principiu pentru perturbarea cancerului si au reprezentat o noua modalitate inteligenta de a ataca tumorile.

„Astept cu nerabdare sa vad cum progreseaza aceasta lucrare si sper ca va deschide calea catre un nou tratament benefic pentru persoanele cu cancer de prostata si, potential, si pentru multe alte tipuri de cancer.”

Directorul de cercetare al Prostate Cancer UK, Dr. Matthew Hobbs, a declarat ca este extrem de incantat de aceste rezultate.

El a spus: „Acum dorim sa vedem companiile farmaceutice lucrand cu cercetatorii pentru a dezvolta noi medicamente pe baza a ceea ce am invatat si pentru a le testa in cadrul unor studii mai mari – transformand cercetarea in realitate pentru barbati.”

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

O oră ago

Inca o mazilire la Moscova, Putin l-a dat afara si pe ministrul adjunct al Apararii. Acesta este cel mai apropiat colaborator al fostului ministru, Serghei Soigu

Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe ministrul adjunct al Apararii, Iuri Sadovenko. Acesta a…

4 minute ago

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

3 ore ago

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

5 ore ago