Un numar urias de refugiati ucraineni au ales sa se intoarca acasa. Aproape toti care au plecat in 2023 s-au si intors

externe

In primele 11 luni ale anului 2023 au avut loc peste 32 de milioane de treceri ale frontierei ucrainene, cu o diferenta de doar 1% intre numarul de plecari si cel de intoarceri, a anuntat la 3 ianuarie platforma OpenDataBot, citand date ale Politiei de Frontiera ucrainene, informeaza The New Voice of Ukraine.

In aceasta perioada, 14 milioane de persoane s-au intors in Ucraina, iar 14,1 milioane au plecat, rezultand o diferenta de 142.000 de persoane.

Acest lucru marcheaza o scadere semnificativa (de 15 ori mai putin) in comparatie cu primul an (2022) al invaziei rusesti, cand diferenta a fost de 2,2 milioane de persoane. Tendinta s-a schimbat incepand cu iulie 2023, cu varfuri de reveniri observate in aprilie (+114.000 de cetateni) si august (+144.000).

Oleksi Antipovici, directorul Grupului Sociologic Rating, a declarat anterior intr-un interviu acordat BBC Ucraina ca, desi majoritatea refugiatilor ucraineni isi exprima dorinta de a se intoarce in Ucraina, doar aproximativ o treime dintre ei se asteapta sa faca acest lucru.

Majoritatea refugiatilor ucraineni s-ar intoarce in tara daca cele mai mari orase ale sale ar avea sisteme complete de aparare antiaeriana, a declarat presedintele ucrainean Volodimir Zelenski intr-un interviu acordat ziarului tabloid britanic The Sun la 20 noiembrie.

Potrivit unui studiu sociologic realizat de Rating Group, 49% dintre ucrainenii care s-au relocat in tari europene dupa inceperea invaziei rusesti nu au doresc sa ramana permanent in strainatate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: