Un oficial chinez nuanteaza asigurarile date de Xi lui Biden ca tara sa nu va invada Taiwanul

externe

xi jinping, joe biden

Un oficial chinez a minimalizat o asigurare data de presedintele Xi Jinping presedintelui american Joe Biden, potrivit careia China nu are planuri de a invada Taiwanul, relateaza Newsweek.

Potrivit Associated Press, Xi i-ar fi spus lui Biden, in timpul unei intalniri la San Francisco, la 15 noiembrie, ca nu are planuri de a invada Taiwanul. Associated Press a citat un oficial american care a vorbit sub rezerva anonimatului, iar asigurarea nu a fost confirmata de surse chineze.

China nu a exclus niciodata amenintarea de a invada Taiwanul, pe care il considera parte a teritoriului sau. Dar Beijingul a subliniat de asemenea de mult timp ca acorda prioritate „reunificarii” pasnice in locul razboiului.

Chen Binhua, purtatorul de cuvant al Biroului pentru afaceri cu Taiwan din cadrul Consiliului de Stat, cabinetul national al Chinei, l-a acuzat pe Lai Ching-te, candidatul DPP la alegerile prezidentiale din Taiwan, si pe altii ca au scos din context comentariile lui Xi si le-au mediatizat intr-un mod care a minimizat pericolul activitatilor de „independenta a Taiwanului”, spunand ca China continentala „nu are planuri de a ataca Taiwanul in anii urmatori”, potrivit publicatiei de stat Global Times.

Nicio schimbare

Chen a subliniat ca pozitia Chinei cu privire la Taiwan nu s-a schimbat.

„Lai a scos din context continutul legat de chestiunea Taiwanului si l-a exagerat in mod rau intentionat”, a declarat Chen, citat de Global Times.

Chen a spus ca, „prin exagerarea relatarilor, Lai si unele persoane de pe insula creeaza scuze pentru continuarea provocarilor, incercand sa confunde opinia publica si sa insele alegatorii.”

Lai, care se autodefineste ca fiind un „lucrator pragmatic pentru independenta Taiwanului”, a evitat in mod strategic sa pledeze in favoarea unui statut oficial de stat pentru insula, o miscare care ar putea provoca un conflict in stramtoarea Taiwan.

Contracandidatul lui Lai, Hsiao Bi-Khim, si-a exprimat speranta ca declaratiile lui Xi potrivit carora nu se planuieste nicio invazie au fost sincere, dar a subliniat nevoia de prudenta, folosind expresia „ai incredere, dar verifica”, a relatat agentia oficiala de stiri Central News Agency din Taiwan.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: