Un oras din sudul Italiei ofera 30.000 de euro oricui vrea sa se mute acolo

life

In ultimii ani, Italia a incercat sa gaseasca solutii pentru a atrage noi rezidenti in orasele depopulate si imbatranite aflate mai ales in sud. De la case darapanate care se vand cu putin mai mult de un dolar, pana la case renovate la preturi reduse, a existat o frenezie a ofertelor, potrivit CNN.

Pitorescul orasel Presicce din regiunea Puglia este cel mai recent care a intrat in joc cu o oferta tentanta. Autoritatile au anuntat ca vor oferi pana la 30.000 de euro celor care doresc sa cumpere o locuinta si sa se mute aici.

Si mai bine, casele scoase la vanzare in cadrul tranzactiei au preturi care pornesc de la aproximativ 25.000 de euro. Ca si alte proprietati ieftine puse in vanzare in Italia, acestea au fost abandonate de multa vreme de proprietarii lor initiali.

Autoritatile din Presicce spera ca acest stimulent financiar va da o noua viata orasului lor depopulat, unde nou-nascutii sunt mai putini in fiecare an.

Detaliile ofertei sunt in curs de finalizare, dar autoritatile sunt gata sa lanseze aplicatiile in saptamanile urmatoare, cand informatiile vor fi publicate pe site-ul primariei.

„Finantarea totala va fi impartita in doua: va merge partial in cumpararea unei case vechi si partial in restilizarea acesteia, daca este necesar”, a declarat consilierul local Alfredo Palese pentru CNN.

Fuziunea din 2019 cu o comunitate adiacenta, pentru a crea un oras mai mare, Presicce-Acquarica, le-a adus fonduri suplimentare pentru a se asigura ca proiectul poate continua in anii urmatori.

„Dupa fuziune, conform legii italiene, teritoriul nostru va beneficia de mai multe fonduri publice, aproximativ 1.000.000 de euro pe an, pentru cativa ani de acum inainte, pe care intentionam sa ii investim pentru a revitaliza orasul”, spune Palese.

Impreuna, Presicce si Acquarica au acum aproximativ 9.000 de locuitori, dar doar jumatate din populatie traieste in partea mai veche.

Primaria a lansat deja alte scheme pentru a atrage mai multi rezidenti, inclusiv beneficii fiscale pentru infiintarea de noi activitati comerciale si bonusuri pentru copii pentru familiile cu copii.

Pentru a se califica pentru stimulentul de 30.000 de euro, cumparatorii trebuie sa isi stabileasca resedinta in Presicce si sa cumpere o proprietate construita inainte de 1991.

Potrivit lui Palese, preturile caselor incep de la 500 de euro pe metru patrat. Aproximativ 25.000 de euro ar trebui sa fie suficienti pentru a asigura o locuinta de 50 de metri patrati care are nevoie de unele reparatii.

Si ca un plus, zona aflata in „tocul” cizmei este incredibil de frumoasa, inconjurata de verdeata, plaje pudrate si apele de culoarea turcoazului din Santa Maria di Leuca.

Presicce dateaza din Evul Mediu si si-a castigat reputatia de „orasul aurului verde” datorita plantatiilor luxuriante de maslini care produc ulei extravirgin premium, dar este cunoscut si pentru vin si branzeturi.

Pe langa cladirile istorice, strazile largi si elegante sau aleile intortocheate care fac farmecul sudului Italiei, Presicce ofera trasee pentru drumetii si ciclism, festivaluri ale uleiului de masline, de muzica, de mestesuguri su de produse locale si, nu in ultimul rand, pentru gurmanzi, delicatesele din peste prajit, legate de cultul Sfantului Andrei, alaturi de orecchiette si strascinate, pastele facute manual doar in Puglia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: