Un parlamentar scotian solicita inchiderea unui site web care clasifica tarile in functie de decesele turistilor care au cazut de la balcoane
Un parlamentar scotian a cerut inchiderea unui site spaniol „infam” care clasifica tarile dupa numarul de turisti care au murit sau au fost raniti in urma caderilor de la balcoane, potrivit The Guardian.
Interventia Christinei McKelvie, parlamentar pentru Hamilton, Larkhall si Stonehouse, vine la cateva zile dupa moartea unei studente la Drept care s-a nascut intr-o circumscriptie reprezentata de McKelvie.
Emma Ramsay, in varsta de 19 ani, era in vacanta in Ibiza, cand ar fi cazut de la balconul de la etajul sase al unui hotel. Politia din Spania a spus ca a fost un accident.
Raspunzand la stirea mortii lui Ramsay de pe retelele de socializare, un grup care se numeste Balearics Federation of Balconing a parut sa sarbatoreasca ceea ce a numit „revenirea” turistilor britanici in clasamentul deceselor si ranirilor provocate de caderile de la balcon in insulele Baleare.
Grupul a insotit postarea cu o diagrama detaliata care a acordat natiunilor puncte pentru decesele si ranirile cauzate de caderile de la balcon ale cetatenilor lor. Marea Britanie a aparut pe primul loc cu sapte puncte, urmata de Germania si Spania.
„Britanicii nu dezamagesc NICIODATA. Toata lumea era sigura ca regii acestui sport vor fi din nou lideri”, le-a spus grupul celor peste 55.000 de urmaritori.
McKelvie, care la inceputul acestui an a fost numita ministru pentru politica privind drogurile si alcoolul, a accesat site-ul web.
„Acest lucru este cu totul josnic si inima mea este alaturi de cei dragi ai persoanelor care au fost vizate de aceasta organizatie. Este condamnabil ca cineva ar cauta sa exploateze si sa foloseasca morti tragice intr-o maniera atat de cruda. Cu cat organizatia este inchisa mai devreme, cu atat mai bine, iar retelele sociale ar trebui sa ia toate masurile posibile pentru a elimina un astfel de continut deplorabil de pe site-urile lor”, a spus ea.
Biroul lui McKelvie a subliniat ca aceste comentarii au fost facute in calitatea ei de parlamentar, mai degraba decat de ministru in guvernul scotian.
„Federatia”, care se descrie online drept „turistfoba din punct de vedere darwinistic”, pare sa tina evidenta caderilor in randul turistilor internationali si interni in insulele Baleare inca din 2000.
Un cuvant din denumirea sa se refera la balcon si este inventat in Spania dupa o serie de incidente grave aparute in urma incercarilor turistilor de a sari in piscine de pe balcoane. Pe site-ul sau, grupul a mentionat ca a extins aceasta definitie pentru a include toate caderile verticale.
Grupul nu a raspuns la o solicitare de comentarii din partea The Guardian.
Cu toate acestea, a postat un raspuns la un articol din mass-media spaniola despre solicitarea lui McKelvie de a-i inchide.
Problema nu au fost clasamentele, a insistat organizatia, ci mai degraba modelul regiunii de „turism de masa” si „consecintele” care decurg din acest model.