Un partizan ucrainean relateaza cum a lichidat soldati rusi in Hersonul ocupat: „L-am terminat imediat pe primul, apoi l-am ajuns din urma pe celalalt si l-am ucis pe loc”

externe

Doi partizani ucraineni au povestit pentru CNN cum au ajutat trupele Ucrainei sa loveasca tinte rusesti din orasul Herson. Unul dintre ei chiar a marturisit ca a eliminat singur doi soldati rusi.

Doi rusi mergeau pe o strada din Kherson intr-o seara de primavara la inceputul lunii martie, la doar cateva zile dupa ce Moscova a capturat orasul. In acea seara, temperatura era inca sub zero grade, iar curentul era oprit, lasand orasul in intuneric total, in timp ce soldatii se intorceau in tabara dupa cateva pahare.

In timp ce unul s-a impiedicat, celalalt s-a oprit pentru a-si face nevoile pe marginea trotuarului. Dintr-o data, un cutit i-a fost infipt adanc in partea dreapta a gatului. A cazut pe iarba. Cateva momente mai tarziu, cel de-al doilea soldat rus, in stare avansata de ebrietate, a avut aceeasi soarta.

„L-am terminat imediat pe primul, apoi l-am ajuns din urma pe celalalt si l-am ucis pe loc”, a declarat Archie, un luptator al rezistentei ucrainene, pentru CNN.

El spune ca a actionat din instinct pur. „I-am vazut in uniforma si m-am gandit, de ce nu?”, adauga Archie. „Nu erau oameni sau lumina si am profitat de moment”.

Tanarul in varsta de 20 de ani este un luptator antrenat in arte martiale mixte, cu picioare agile si reflexe ascutite, care anterior purtase intotdeauna un cutit pentru autoaparare, dar nu a ucis niciodata pe nimeni.  „Adrenalina si-a jucat rolul. Nu mi-a fost teama si nu am avut timp sa ma gandesc”, spune el. „In primele zile m-am simtit foarte rau, dar apoi mi-am dat seama ca erau dusmanii mei. Au venit in casa mea pentru a mi-o lua”.

Relatarea lui Archie a fost sustinuta de surse militare si de informatii ucrainene care s-au ocupat de comunicatiile cu el si cu alti partizani. El a fost unul dintre numerosii luptatori ai rezistentei din Herson, un oras cu 290.000 de locuitori inainte de invazie.

„Nu am fost singurul din Herson”, spune Archie. „Erau o multime de partizani inteligenti. Cel putin 10 rusi erau ucisi in fiecare noapte”.

Actionand initial solitar, locuitorii care gandeau la fel au inceput sa se organizeze in grupuri, coordonandu-si actiunile cu armata ucraineana si cu serviciile de informatii din afara orasului.

„Am un prieten cu care ne plimbam cu masina prin oras, cautand grupuri de soldati rusi”, spune el. „Le verificam rutele de patrulare si apoi le dadeam toate informatiile baietilor de pe linia frontului, iar ei stiau unde sa transmita mai departe.”

Soldatii rusi nu erau singurii vizati pentru asasinare. Mai multi oficiali guvernamentali instalati la Moscova au fost vizati in timpul celor opt luni de ocupatie rusa. Fetele lor au fost tiparite pe afise amplasate in tot orasul, promitand razbunare pentru colaborarea lor cu Kremlinul, intr-un razboi psihologic care a durat pe toata durata ocupatiei.

Multe dintre aceste promisiuni au fost indeplinite, unii dintre acesti oficiali fiind impuscati, iar altii fiind aruncati in aer in masinile lor, in incidente pe care autoritatile locale pro-ruse le-au descris ca fiind „atacuri teroriste”.

Archie a fost arestat de autoritatile de ocupatie pe 9 mai, dupa ce a participat la o parada de ziua victoriei, sarbatorind victoria Uniunii Sovietice in cel de-al Doilea Razboi Mondial, purtand o dunga galbena si albastra pe tricou.

El a fost dus intr-un centru local de detentie preventiva, care fusese preluat de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) si folosit pentru a tortura soldati, ofiteri de informatii si partizani ucraineni.

„M-au batut, m-au electrocutat, m-au lovit cu picioarele si m-au batut cu bastoane”, isi aminteste Archie. „Nu pot spune ca m-au infometat, dar nu mi-au dat prea mult de mancare”. „Nu s-a intamplat nimic bun acolo”, a spus el.

Archie a avut norocul de a fi lasat sa plece dupa noua zile si dupa ce a fost fortat sa inregistreze un videoclip in care spunea ca a fost de acord sa lucreze cu ocupantii rusi. Relatarea sa despre ceea ce s-a petrecut in unitate a fost confirmata de surse militare ucrainene si de alti detinuti.

Dar multi altii nu au plecat niciodata, potrivit lui Archie si altor luptatori din rezistenta, precum si surselor militare si de informatii ucrainene.

Ihor, care a cerut CNN sa nu-si dezvaluie numele de familie pentru protectia sa, a fost, de asemenea, detinut in aceasta facilitate. „Am fost tinut aici timp de 11 zile si in tot acest timp am auzit tipete din subsol”, spune barbatul de 29 de ani. „Oamenii au fost torturati, au fost batuti cu bate in brate si picioare, cu impunsaturi pentru vite, chiar si conectati la baterii si electrocutati sau torturati cu apa”.

Ihor a fost prins transportand arme si spune ca „din fericire” a fost doar batut.

„Am sosit dupa perioada in care oamenii erau batuti pana la moarte aici”, isi aminteste el. „Am fost lovit in picioare cu un pistol cu electrosocuri. Unul dintre ei m-a intrebat pentru ce am fost adus si alti doi au inceput sa ma loveasca in coaste.”

Ihor a reusit sa ascunda faptul ca era membru al rezistentei din Herson si ca transportul de arme nu era singurul lucru pe care il facea. Ihor spune ca a furnizat, de asemenea, informatii armatei ucrainene – o activitate care ar fi atras o pedeapsa mult mai brutala.

„Daca gaseam ceva, vedeam ceva, (faceam) o fotografie sau o inregistrare video (si) o trimiteam fortelor ucrainene si apoi acestea decideau daca sa loveasca sau nu”, explica el.

Printre coordonatele pe care le-a comunicat armatei ucrainene se numara un depozit din orasul Herson. „Armata rusa tinea aici intre 20 si 30 de vehicule, erau camioane blindate, transportoare blindate de personal si unii rusi locuiau aici”, spune Ihor.

Fortele rusesti care au plecat au golit rapid ceea ce a mai ramas, dar cladirea distrusa poarta urmele loviturii violente. Cea mai mare parte a acoperisului s-a prabusit, peretii sai zac sfaramati, iar sticla sparta acopera inca cea mai mare parte a podelei. Structura a ramas in picioare, dar in unele parti metalul sau a fost mutilat de explozie.

Ihor a folosit aplicatia de mesagerie Telegram pentru a comunica coordonatele cladirii sefului sau militar. Impreuna cu informatia, el a trimis un videoclip pe care l-a inregistrat in secret.

„Am pornit camera, am indreptat-o spre cladire si apoi am mers si am vorbit la telefon in timp ce camera filma”, explica el. „Dupa aceea am sters inregistrarea video, bineinteles, pentru ca, daca m-ar opri undeva si mi-ar verifica inregistrarile video si imaginile, ar exista intrebari…”.

El a trimis informatiile la mijlocul lunii septembrie si, doar o zi mai tarziu, instalatia a fost tinta artileriei ucrainene.

Lovitura asupra depozitului, la care a ajutat Ihor, este una dintre multele facilitate de partizanii ucraineni din interiorul Hersonului, care lucreaza neobosit si sub amenintare pentru a perturba activitatile rusesti in interiorul orasului.

La opt luni dupa ce a fost ocupat de Rusia, orasul Herson se afla din nou in mainile ucrainenilor, iar armatele Moscovei sunt pe picior gresit, fiind fortate sa se retraga de pe malul vestic al raului Nipru.

Dar, in ciuda victoriei obtinute aici, Ucraina continua sa se confrunte aproape zilnic cu atacuri cu rachete aproape peste tot in tara in timp ce fortele rusesti continua sa avanseze in est.

Privind in urma, Ihor, tatal unei fetite de trei luni, spune ca a fost norocos ca nu a fost prins. „Nu a fost greu, dar a fost periculos”, explica el. „Daca m-ar fi prins filmand un astfel de lucru, m-ar fi arestat si probabil ca nu m-ar fi lasat sa ies viu”.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: