„Un pericol tangibil, imediat”: Fostii sefi ai politiei israeliene solicita revocarea lui Ben Gvir din functia de ministru

externe

Sase fosti sefi de politie si mai multi comisari adjuncti de politie i-au cerut prim-ministrului Benjamin Netanyahu sa-l destituie pe parlamentarul de extrema-dreapta Itamar Ben Gvir din functia de ministru al securitatii nationale, avertizand ca acesta reprezinta „un pericol tangibil si imediat pentru securitatea statului Israel”, potrivit The Times of Israel.

Intr-o scrisoare adresata premierului, care conduce coalitia de dreapta si de extrema dreapta in care partidul lui Ben Gvir, Otzma Yehudit, este un partener cheie, cei sase fosti comisari de politie si 42 de comisari adjuncti au avertizat impotriva „prabusirii iminente a Politiei Israelului” si a spus ca ministrul este o „parte centrala” a problemelor care afecteaza forta, potrivit site-ului de stiri Ynet.

Printre semnatari se numara fostii sefi de politie Yohanan Danino, care a servit intre 2011 si 2015, Dudi Cohen (2007-2011), Moshe Karadi (2004-2007), Shlomo Aharonishki (2001-2004), Asaf Hefetz (1994-1997) si Rafi Peled (1993-1994).

In scrisoarea lor, semnatarii au cerut o intalnire cu Netanyahu, fara prezenta ministrului, pentru a „prezenta propuneri care sa intareasca fortele de politie” si sa „dezvolte… factorii care au dus la aceasta situatie”, a relatat Ynet.

De cand coalitia a preluat puterea, in ultimele sase luni, Ben Gvir s-a certat public in mod repetat cu comisarul de politie Kobi Shabtai, care a ocupat aceasta functie din 2020. De la preluarea ministerului, Ben Gvir a incercat sa exercite un control mai direct asupra operatiunilor si personalului politiei, inclusiv o incercare gresita de a-l inlatura pe comandantul politiei din Tel Aviv si de a-si extinde puterile, in miscari pe care criticii spun ca vor modifica independenta politiei.

Ministrul s-a confruntat cu critici intense cu privire la cresterea atacurilor teroriste si la o crestere brusca a crimelor in comunitatile arabe din Israel, de la sfarsitul lunii decembrie, dupa ce a candidat pe o platforma electorala bazata pe protejarea cetatenilor.

Joi, cotidianul israelian Haaretz a raportat ca extremistul evreu Bentzi Gopstein, caruia Curtea Suprema i-a interzis sa candideze la Knesset din cauza opiniilor sale rasiste, l-a consiliat pe Ben Gvir in chestiuni legate de politie si a fost implicat intr-o serie de decizii privind esaloanele superioare ale politiei si operatiunilor.

Ben Gvir a incercat, de asemenea, sa-l submineze pe seful politiei, dezvaluind detaliile unei conversatii private referitoare la un val de criminalitate in comunitatile arabe din Israel, un fenomen din cauza caruia au avut loc ciocniri intre Ben Gvir si Shabtai.

De la inceputul anului au fost ucisi 100 de membri ai comunitatilor arabe din Israel. Cea mai recenta victima este o tanara de 18 ani care a fost impuscata vineri dimineata in nordul Israelului, la mai putin de 24 de ore dupa un atac mortal in masa in orasul arab Yafa an-Naseriyye, in urma caruia au murit cinci persoane.

Multi lideri ai comunitatii arabe dau vina pe politie, despre care spun ca nu a reusit sa reprime organizatiile criminale puternice si ignora in mare masura violenta, care include dispute in familie, razboaie ale mafiei si violenta impotriva femeilor. Comunitatile au suferit si de ani de neglijare din partea autoritatilor statului.

Seful unei unitati de politie insarcinata cu combaterea criminalitatii in randul arabilor israelieni, comisarul adjunct Natan Bozna, a demisionat marti fara a oferi un motiv iar politia nu a anuntat un inlocuitor.

Anuntul a venit la o zi dupa ce Ben Gvir a spus ca va numi un coordonator de politici care sa ajute la abordarea situatiei.

Vineri, Channel 12 a raportat ca joi, inainte de atac, Ben Gvir l-a atacat pe Shabtai intr-o conversatie sugerand ca seful politiei nu face suficient pentru a combate valul de criminalitate.

Potrivit unor surse anonime familiare cu continutul conversatiei, ministrul si seful politiei au vorbit la inceput despre numirea ofiterilor superiori de politie, dar Ben Gvir s-a grabit sa-si exprime nemultumirea: „In loc sa te concentrezi pe numirea prietenii tai, incepe sa te concentrez asupra violentei”, i-a spus el lui Shabtai, potrivit surselor.

Ben Gvir si-a exprimat dezamagirea fata de performantele lui Shabtai ca sef al politiei si a adus in discutie suma de 9 miliarde sekeli pe care a obtinut-o de la bugetul de stat pentru Ministerul Securitatii Nationale, despre care ministrul a spus ca se va indrepta catre cresteri salariale, recrutare si infiintarea unei garzi nationale.

Infiintarea unei astfel de forte a fost condamnata de critici pentru ca ar putea oferi politicianului de extrema-dreapta o „militie privata” si a fost incetinita de Netanyahu.

In conversatia sa cu seful politiei, ministrul a cerut mai multe forte pe teren in comunitatile arabe, iar Shabtai ar fi raspuns ca multe resurse umane au fost alocate demonstratiilor antiguvernamentale din ianuarie si luptei cu valul de atacuri teroriste din ultimele luni si ca „nu exista 9 miliarde”.

Politia spune ca bugetul suplimentar cu care s-a laudat Ben Gvir nu s-a materializat inca.

Subminand si mai mult politia, Ben Gvir a cerut, de asemenea, implicarea Shin Bet in lupta impotriva criminalitatii din comunitatile arabe, caruia Shabtai se opune ferm, chiar daca politia nu are resursele pentru a face mai mult.

La inceputul acestei saptamani, Shabtai a declarat unei comisii din Knesset ca politia nu este pregatita pentru o izbucnire de violenta „multi-front” in toata tara, cum ar fi revoltele si ciocnirile etnice care au insotit razboiul din Gaza din 2021, subliniind lipsa „fortei de munca, a resurselor, a mijloacelor si echipamentelor” despre care el a spus ca impiedica politia sa „fie la inaltime”.

Shin Bet este, in general, insarcinat doar cu combaterea amenintarilor teroriste motivate nationalist, iar multi lideri arabi se opun implicarii agentiei in chestiuni care nu sunt legate de terorism.

De asemenea si inaltii oficiali din Shin Bet se opun cu fermitate implicarii agentiei in lupta impotriva organizatiilor criminale, ingrijorandu-se ca ar putea sa nu fie nici macar legal sa foloseasca instrumentele pe care le foloseste in lupta impotriva terorismului palestinian asupra civililor si ca ar putea fi daunator sa faca asta.

Intr-un interviu pentru Canalul 13 joi seara, unul dintre semnatarii scrisorii, Moshe Karadi a spus despre Ben Gvir ca „nu a auzit niciodata un ministru rostind atatea prostii intr-un timp atat de scurt”.

„El raspandeste sloganuri. Aducerea Shin Bet este populism. Shin Bet nu este un cuvant magic, nu este forte cu arme care intra in [orase arabe]. Este un organism de informatii, unul dintre cele mai bune din lume, care trebuie sa produca informatii pentru a contracara atacurile teroriste”, a spus el.

Karadi a mai spus ca nu vede cum Ben Gvir ar fi „inclus in discutiile Shin Bet pentru ca nu are autorizatie de securitate”.

Ben Gvir, in varsta de 46 de ani, a crescut in miscarea Kach a raposatuluii rabin extremist Meir Kahane, care a fost inclusa pe lista neagra atat in SUA, cat si in Israel. El a fost arestat si acuzat de zeci de ori pentru activismul sau de extrema-dreapta si a fost condamnat pentru incitare la violenta si sprijinire a unui grup terorist pentru ca a distribuit autocolante pe care scria „Expulzeaza inamicul arab” si „Kahane a avut dreptate”. A castigat notorietate in adolescenta cand a fost filmat laudandu-se ca a furat emblema masinii primului ministru de atunci Yitzhak Rabin, cu putin timp inainte ca acesta sa fie asasinat de un extremist evreu.

„Shin Bet nu va dezvalui ce stie daca Ben Gvir este prezent in camera”, a sustinut Karadi.

Fostul sef al politiei a spus ca primul lucru pe ordinea de zi a politiei va fi „inlocuirea ministrului Securitatii Nationale si numirea unui ministru cumpatat, priceput, preocupat sa faca treaba nu sa lanseze lozinci”. Forta de politie, a spus Karadi, are nevoie de o reorganizare majora si de o noua evaluare a situatiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: