Un pizzaiolo din Napoli a introdus in meniul restaurantului sau pizza cu ananas. Internetul ia foc

life

Oricine a pus piciorul in Italia stie ca exista reguli nescrise pe care trebuie sa le respecti – iar cele mai importante dintre toate graviteaza in jurul alimentelor. Cappuccino dupa ora 11 a.m.? Doar pentru turisti. Spaghete bolognese? Un gand infiorator. Ananas pe pizza? Erezie – cel putin, pana acum, spune CNN.

2024 ar putea fi anul in care pizza cu ananas ajunge in Italia, datorita lui Gino Sorbillo, renumitul pizzaiolo (maestru pizzar) din Napoli  care a adaugat temutul „ananas” in meniul pizzeriei sale de pe Via dei Tribunali, cea mai cunoscuta strada cu pizza din lume.

Creatia lui Sorbillo, numita „Margherita con Ananas” costa 7 euro. Dar acesta nu este hawaiana obisnuita: este o pizza bianca, fara stratul de suc de rosii, cu nu mai putin de trei tipuri de branza, cu ananasul gatit de doua ori pentru o senzatie de caramelizare.

Sorbillo a declarat pentru CNN ca a creat aceasta pizza pentru a „combate prejudecatile alimentare”.

„Din pacate, oamenii se iau unii dupa altii si se conditioneaza in functie de opiniile altora sau de ceea ce aud. Am observat in ultimii ani ca multi oameni condamnau ingredientele sau modalitatile de preparare a alimentelor pur si simplu pentru ca in trecut majoritatea nu le cunostea, asa ca am vrut sa pun aceste ingrediente disputate – care sunt tratate ca fiind otravitoare – pe o pizza napoletana, facandu-le gustoase”, a spus el.

Ananasul se coace in prealabil la cuptor si apoi se raceste. Apoi se adauga branza provola afumata, ulei de masline extravirgin si busuioc proaspat, inainte de a pune pizza in cuptorul cu lemne.

Atunci cand pizza este scoasa din cuptor, se presara „micro aschii” din doua tipuri de branza cacioricotta afumata: una de capra din Sardinia si alta de la bivolita din zona Cilento din apropiere.

Gustos sau nu, ananasul pe pizza este o anatema pentru majoritatea italienilor, iar pizza pe care a lansat-o pe retelele de socializare saptamana aceasta nu a fost primita prea bine. Au urmat insultele, iar pizza sa a devenit subiect de discutie la televiziunea nationala.

Dar el spune ca celor care au fost suficient de curiosi pentru a o incerca, le-a placut.

„Inainte de a o lansa pe retelele de socializare, am bagat-o in meniu fara sa spun nimic timp de cateva saptamani si au comandat multi oameni, chiar si napoletani. Dar Italia este impartita in doua. Si nu doar Italia. Exista o multime de argumente. Cred ca oamenii in general nu sunt curiosi. Sunt neincrezatori in orice este diferit”, a spus Sorbillo.

Pentru Sorbillo, ananasul pe pizza nu este diferit de toppingurile mai aventuroase cu care au lucrat pizzaioli in ultimii ani.

„In ultimii ani, oamenii au folosit ingrediente care in urma cu cinci, sase ani nu au fost niciodata folosite. Acum folosim speck din Alto Adige, mortadela care nu se folosea acum 10 ani, fistic tocat, pudra de masline, spuma de mozzarella, chiar si gemuri. De ce nu ar trebui sa redescoperim ananasul? Pizza a luat un nou avant in ultimii cinci sau sase ani”, spune el.

Sorbillo crede ca stramosii sai pizzaiolo „ar ramane uimiti” de varianta sa cu ananas, dar a adaugat ca „Lucrurile ar trebui gustate mai intai, apoi iti exprimi punctul de vedere. In trecut, nici macar sunca sau rucola nu mergeau pe pizza, acum sunt normale.”

Cu toate acestea, un lucru la care trage linie este baza de rosii. „Acesta este un alt fruct – cu doua fructe, care ambele au aciditate, nu ar fi un produs bun. In schimb, pun trei branzeturi afumate si schimba pizza, are un alt gust. (…) Combinatiile sunt importante in mancare. Daca combinati bine ingredientele, rezultatul este bun. Oamenii curiosi din punct de vedere gastronomic il mananca, ceea ce inseamna ca ne-am descurcat bine”, a spus el

De altfel, Sorbillo a folosit deja criticile pentru a crea o alta pizza controversata.

„Cand a aparut pizza cu ananas, cineva a scris: „Acum vezi daca poti sa faci una cu ketchup, asa ca am facut-o”, a spus el. Totusi, nu este un ketchup obisnuit; a folosit sos din rosii Datterino, pe o baza alba cu provola afumata. Apoi s-a filmat mancand-o triumfator, inconjurat de sticle de ketchup de casa.

„Tot ce trebuie sa schimbati este un ingredient sau un pas pregatitor si creati un lucru cu totul nou. Sunt sigur ca in curand pizza cu ananas va aparea in meniurile altor pizzerii din Napoli – si nu numai din Napoli”, a mai spus el.

Sorbillo are 21 de pizzerii in intreaga lume, inclusiv in Miami, Tokio si Ibiza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: