„Un precedent deosebit de periculos”. Manevrele PSD au provocat un razboi intern dur in cadrul CSM

news

Opt membri ai CSM sustin ca refuzul a cinci judecatori de a participa la sedinta de miercuri a Plenului Consiliului reprezinta „o presiune de neacceptat” si „un precedent deosebit de periculos”. Conflictul din CSM are loc in contextul amplificarii presiunilor PSD asupra justitiei.

Plenul CSM a fost amanat miercuri din lipsa de cvorum, dupa ce judecatoarele Cristina Tarcea (presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie), Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Tint si Evelina Oprina au conditionat participarea la sedinta de eliminarea de pe ordinea de zi a punctului referitor la raportul de audit al Inspectiei Judiciare. Discutarea raportului de audit ar fi permis revocarea conducerii Inspectiei Judiciare.

In replica, alti opt membri ai CSM — judecatorii Andrea Annamaria Chis, Mihai Bogdan Mateescu si Mihai Andrei Balan, precum si procurorii Codrut Olaru, Cristian Mihai Ban, Florin Deac, Nicolae Andrei Solomon si Tatiana Toader — critica decizia colegilor de a nu participa la sedinta.

„Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a putut intruni azi in sedinta Plenului, desi avea pe ordinea de zi un numar de 24 de puncte de importanta deosebita pentru sistemul judiciar, datorita refuzului unui numar de cinci membri de a participa la sedinta. Doamnele judecator au conditionat prezenta lor la sedinta Plenului de scoaterea de pe ordinea de zi a ultimului punct, ce viza discutarea raportului final privind auditul extern al managementului Inspectiei Judiciare pe anul 2016. Subliniem ca raportul de audit trebuia intocmit, la cererea exclusiva a Inspectiei Judiciare, potrivit art.68 alin.(4) din Legea nr.317/2004 privind CSM, pana la sfarsitul lunii martie 2017. In fapt, acesta a fost intocmit doar ca urmare a solicitarii Consiliului, in baza contractului incheiat intre Inspectia Judiciara si auditorul independent, din data de 10 aprilie 2017, si a fost depus la registratura Consiliului inca din data de 5 iulie 2017”, sustin cei opt membri ai CSM, citati de Agerpres.

Acestia arata ca, la 29 august, membrii Consiliului au fost convocati la sedinta Comisiei nr. 1, avand pe ordinea de zi si raportul in cauza. La aceasta sedinta, a fost invitata si conducerea Inspectiei Judiciare, care nu s-a prezentat, trimitand o cerere de amanare pe motiv ca este in imposibilitatea de a pune la dispozitia Consiliului un raport complet privind stadiul implementarilor recomandarilor auditorilor, ca urmare a faptului ca directorul Directiei economice si administrativ si coordonatorul compartimentului IT se afla in concediu de odihna, iar lipsa acestora nu poate fi suplinita pentru furnizarea informatiilor respective, informatii care nu au fost solicitate.

„Comisia a decis, cu majoritate, ca cererea de amanare nu este fondata, urmand ca inspectorii sefi sa fie invitati in sedinta Plenului, transmisa online, la care sa aiba acces toti judecatorii si procurorii, precum si societatea, pentru a prezenta raportul si a raspunde, daca este cazul, intrebarilor membrilor Consiliului pe marginea acestuia. Cinci colege judecator si-au exprimat pozitia in cadrul comisiei, in sensul ca, daca nu se aproba cererea de amanare, se vor ridica si vor parasi sedinta Plenului, indiferent de prezenta sau absenta inspectorilor sefi invitati. Astazi, inaintea sedintei de Plen, unde nici de aceasta data inspectorii sefi nu au dat curs invitatiei, aceleasi colege judecator au conditionat prezenta lor la sedinta, pe toate cele 24 de puncte, de scoaterea de pe ordinea de zi a ultimului punct si retrimiterea la Comisia 1, desi aveau posibilitatea de a participa macar la celelalte puncte de pe ordinea de zi din respect pentru colegii judecatori si procurori vizati”, mai spun magistratii.

In opinia acestora, refuzul este unul „grav”, deoarece obligatia de participare la sedinta este prevazuta de lege.

„Refuzul de participare la orice sedinta pentru a determina amanarea acesteia pentru lipsa de cvorum pana cand se va lua o decizie in sensul dorit de o minoritate reprezinta o presiune de neacceptat in oricare institutie oficiala de tip colegial, constituind un precedent deosebit de periculos pentru buna functionare a acesteia”, mai spun cei opt membri ai CSM.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: