Un preot italian a fost excomunicat pentru ca l-a numit pe Papa Francisc „anti-papa uzurpator”

externe

Un preot italian a fost excomunicat dupa ce l-a numit pe Papa Francisc „anti-papa uzurpator” in predica sa de Anul Nou, potrivit The Guardian.

Discursul parintelui Ramon Guidetti in fata enoriasilor de la biserica Sf. Ranieri din Guasticce, o localitate din provincia Livorno, a fost un omagiu care a marcat prima comemorare a mortii predecesorului Papei Francisc, Benedict al XVI-lea.

Intr-o inregistrare a predicii, care a durat mai mult de 20 de minute si a fost distribuita online, Guidetti se refera la pontiful argentinian – al carui nume laic este Jorge Mario Bergoglio – ca fiind „domnul Bergoglio”, inainte de a-l descrie drept „un francmason iezuit, cu legaturi cu puteri mondiale, un anti-papa uzurpator”.

Guidetti a continuat spunand ca Francisc are o „privire cadaverica, in gol”, spre deosebire de „bunul Benedict”.

Se pare ca a fost aplaudat de o parte a audientei. Excomunicarea lui a venit insa rapid. Simone Giusti, episcopul de Livorno, a emis un decret in care spunea ca Guidetti „a savarsit in mod public un act de natura schismatica” si a ordonat sa fie „indepartat din functia de preot paroh al bisericii Sfantului Ranieri in Guasticce”. Episcopul i-a avertizat pe ceilalti preoti „sa nu participe la niciuna dintre actiunile sale sau la alte practici de cult”, deoarece aceasta ar aduce „pedeapsa foarte grava de excomunicare”.

Guidetti, despre care se stie la nivel local ca a mai facut remarci impotriva Papei Francisc, a spus ca este mandru ca a fost excomunicat, adaugand ca este „un semn de mandrie sa nu faci parte din aceasta biserica tiranica”.

„Sunt calm, dar uimit de viteza cu care a coborat ghilotina. Voi inrama decretul si il voi agata de perete – va fi ceva cu care ma voi lauda”, a spus el la Radio Domina Nostra, o emisiune radiofonica gazduita de Alessandro Minutella, un alt preot excomunicat dupa ce l-a atacat pe Papa Francisc.

Francisc a fost ales papa dupa ce Benedict a demisionat in martie 2013.

Papalitatea sa a fost imbratisata de progresisti, dar s-a confruntat cu o factiune profund conservatoare a bisericii, care este iritata de atentia pe care a acordat-o unor probleme precum inegalitatea sociala, criza climatica si refugiatii.

In decembrie, el a aprobat o hotarare care le permite preotilor sa binecuvanteze cuplurile necasatorite si de acelasi sex intr-o schimbare semnificativa de pozitie pentru biserica catolica.

Unii dintre detractorii pontifului cred ca numirea lui nu este valida din cauza demisiei lui Benedict.

Starea de sanatate a Papei Francis a fost mai fragila in ultimii ani, Suveranul Pontif facand adesea aluzie la propria sa viitoare demisie. Intrebat despre sanatatea lui intr-un interviu din septembrie, el a glumit: „Inca in viata… desi unii ma vor mort”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: