Un presedinte de tara avertizeaza ca Rusia ar putea ATACA Romania

news

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko,  a declarat, intr-un interviu acordat la sfarsitul saptamanii trecute publicatiei austriece Kurier, ca si alte state ar putea face obiectul unei agresiuni din partea Federatiei Ruse. Printre acestea s-ar putea numara si Romania.

„Putin va avansa atat de mult, cat ii vom permite noi – atat Ucraina, cat si lumea intreaga. Este posibil sa fie atacata Finlanda? Da, e posibil. Ar putea ataca el tarile baltice? Da. Statele de la Marea Neagra? Da. Ne luptam in Donbas nu numai pentru independenta tarii noastre, dar si pentru democratie, libertate si securitate in Europa”, a afirmat Petro Porosenko.

Actiunile militare din Donbas, a estimat presedintele ucrainean, ar putea fi doar inceputul ocupatiei ruse si exista o serie de directii in care Rusia ar putea lansa o ofensiva.

Federatia Rusa este capabila sa ocupe tarile baltice – Letonia, Lituania si Estonia – si sa ajunga in capitala Ucrainei in decurs de doua zile, avertizase generalul ceh Petr Pavel, presedinte al Comitetului Millitar al NATO, inainte de preluarea acestei functii – cea mai inalta functie militara din Alianta Atlantica -, la 1 iunie 2015.

Pe fondul amenintarii ruse, ministrul american al apararii, Ashton Carter, a anuntat la 23 iunie decizia Statelor Unite de a plasa preventiv tancuri si armament greu in Europa de Est si Centrala pentru asigurarea aliatilor din regiune de sprijinul lor, anunta Agerpres.

Astfel, Finlanda a anuntat recent masuri de intarire a securitatii in jurul insulelor Aland – provincie autonoma – ca urmare a inrautatirii situatiei geopolitice din regiunea Marii Baltice. Fortele armatei finlandeze se pregatesc pentru cazul aparitiei aici a „omuletilor verzi” – asa cum au fost denumiti militarii rusi care au aparut in Crimeea inainte de anexarea peninsulei de catre Rusia, din cauza ca purtau uniforme (de camuflaj) fara insemne.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: