Un primar PSD se lauda ca el a gasit primul drona ruseasca si il ataca pe Iohannis: „Sa fi venit sa caute drona ca pe Elodia”

politica

Primarul din Ceatalchioi, Tudor Cernega (PSD), se lauda ca el personal a gasit resturile dronei rusesti si a lansat un atac la adresa presedintelui Iohannis: „De ce nu a cerut SRI sa nu mai intre nimeni pe o raza de 500 de metri, nu s-a urcat intr-o barca si sa vina sa vada frontiera? ‘Sa mergem sa cautam’, sa fi zis. Asa, ca pe Elodia, ca au cautat-o mai mult decat drona ruseasca”.

Intr-un interviu pentru Libertatea, primarul PSD s-a laudat ca el personal a gasit drona: „Trebuie sa stii sa cauti… Eram curios de locatia care a aparut pe Internet. Mi-am spus: daca e acolo, eu o pot gasi, cunosc bine toata zona. Si am vrut sa ma conving! Sincer, nu-mi inchipuiam chiar sa fie ceva acolo. Dar erau fragmente metalice din acea drona”.

„Inca o data: eu, personal, le-am gasit azi dimineata. Nimeni altcineva. Apoi am raportat imediat domnului prefect”, a subliniat primarul.

El l-a laudat apoi pe ministrul PSD al Apararii, Angel Tilvar.

„A venit domnul ministru, a vazut, multumesc, dumnealui a dat declaratii corecte ca s-au gasit anumite resturi. Acum, laboratorul ridica probe, o sa analizeze si o sa stabileasca. Poate ca a cazut accidental, nu putem sti. Poate a doborat-o antiaeriana, iar ea a luat traseul in picaj incoace, cine stie. Nu putem spune ca a cazut cu intentie. Mi-a facut placere sa-l am in vizita pe domnul ministru. Si apreciez faptul ca dumnealui nu a ascuns adevarul. Sincer, n-am crezut. Dar m-a uns la inima”, a spus primarul.

Apoi, primarul PSD l-a atacat pe Iohannis.

„Ce se intampla daca ieri iesea Klaus Iohannis si zicea: ‘Verificam cu atentie?’. De ce nu a cerut SRI sa nu mai intre nimeni pe o raza de 500 de metri, nu s-a urcat intr-o barca si sa vina sa vada frontiera? ‘Sa mergem sa cautam’, sa fi zis. Asa, ca pe Elodia, ca au cautat-o mai mult decat drona ruseasca. Nu pot sa inteleg de ce nu a facut asta. Nu pot sa inteleg de ce a preferat schimbul asta de replici, ca nu da bine la om nesiguranta asta. Si nu era mai bine sa fi zis: ‘Discutam cu ucrainenii, vedem si pista lor, chiar daca ne indoim putin de veridicitatea fotografiilor?’”,  a declarat primarul.

Ministrul Apararii, Angel Tilvar (PSD), a recunoscut miercuri ca el i-a dat preseidntelui Klaus Iohannis informatia ca nicio drona ruseasca nu a atins teritoriul Romaniei. Tilvar a sustinut ca „nu aveam nimic de castigat sa ofer o informatie falsa presedintelui”.

Resturile au fost descoperite in localitatea Plauru, care se invecineaza cu Izmail, din regiunea Odesa.

„Aseara, in jurul orei sase, am avut indicii ca echipele noastre au identificat resturi care pot fi asociate cu echipamente de tip drona. S-au facut lucrurile care se fac in mod obisnuit in astfel de cazuri. Echipele, au luat aceste probe pe care le analizeaza, folosind echipamentele pe care le avem la dispozitie in cadrul facilitatilor pentru acest lucru din cadrul Ministerului Apararii Nationale

Scopul unor astfel de investigatii este tocmai de a aduce precizie unei posibile concluzii. Exista si posibilitatea sa fie echipament de mult mai multa vreme”, a declarat Tilvar pentru Antena 3.

Intrebat cine l-a informat initial pe Klaus Iohannis ca nu s-au gasit resturi, acesta a raspuns:

„Eu i-am furnizat aceasta informatie, pentru ca la momentul la care am facut prima comunicare pe aceasta speta, toate datele pe care le-am avut puse la dispozitie de catre colegii mei din cadrul Ministerului Apararii Nationale duceau la aceasta concluzie.

Informarea mea (catre presedinte) s-a bazat pe ce am avut la dispozitie si pe concluziile care mi-au fost prezentate de catre cei care au atributii in MApN. Informarea mea a fost facuta cu buna credinta. Nu aveam nimic de castigat sa ofer o informatie falsa presedintelui”, a mai spus Angel Tilvar.

El a adaugat ca l-a informat pe Klaus Iohannis marti seara si ca nu se teme ca va fi dat afara.

„Eu am oferit toate detaliile pe care le-am avut la acel moment si domnia sa mi-a spus sa fac tot ce este legal, corect si eficient ca lucrurile sa fie intelese bine din punct de vedere al situatiei aparute. (…) Nu-mi este teama (sa piarda functia de ministru – n.r.), pentru ca pozitia nu e ocupata prin concurs, iar cei care m-au numit au si dreptul sa ma revoce”, a mai sustinut Tilvar.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, in deschiderea Summitului Initiativa celor Trei Mari ca „in cazul in care se confirma ca aceste elemente provin dintr-o drona ruseasca, o astfel de situatie ar fi complet inadmisibila si o violare grava a suveranitatii si integritatii teritoriale a Romaniei, stat aliat NATO”.

„Inainte de a vorbi despre summit, doresc sa ma refer la informatiile de ultima ora privind identificarea, de catre MApN, pe teritoriul Romaniei, in proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor componente care ar putea fi de drona.

Am fost informat in timp real de catre Ministerul Apararii cu privire la aceasta descoperire si am solicitat investigarea de urgenta si profesionista a provenientei acestor componente, precum si a momentului si circumstantelor in care acestea au ajuns pe teritoriul Romaniei.

In cazul in care se confirma ca aceste elemente provin dintr-o drona ruseasca, o astfel de situatie ar fi complet inadmisibila si o violare grava a suveranitatii si integritatii teritoriale a Romaniei, stat aliat NATO.

Asa cum am mai mentionat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de razboi, au loc la o distanta foarte mica de granita romaneasca. Suntem insa alerti si in contact permanent cu ceilalti aliati din NATO.

O repet: in cadrul NATO suntem foarte bine aparati, iar Romania beneficiaza de garantii de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toata istoria noastra”, a declarat Iohannis.

Ministrul Apararii, Angel Tilvar, a confirmat, miercuri, in timpul unei vizite la Plauru, in judetul Tulcea, ca au fost gasite bucati ”care pot fi dintr-o drona” ruseasca. Declaratiile sale vin la o zi dupa ce presedintele Klaus Iohannis afirma ca nu a existat nicio piesa si nicio drona si nicio alta parte a vreunui dispozitiv care a ajuns in Romania.

“S-a vazut, intr-un interval destul de redus din punct de vedere temporal, au fost o serie de atacuri pe care Rusia le-a facut impotriva facilitatilor portuare si a depozitelor ucrainene, motiv pentru care cred ca este important sa intarim masurile de vigilenta. Vom avea mai multe puncte de observatie, vom avea mai multe patrule. In acelasi timp, echipamentele pe care le folosim, care din punct de vedere tehnic pot acoperi zona, raman in continuare functionale si in faza de precautie si de atentie crescuta”, a declarat, miercuri, ministrul Apararii pentru Antena 3, in timpul unei vizite in judetul Tulcea.

Intrebat daca in acea zona au fost gasite bucati de aparat, Tilvar a raspuns: “In aceasta zona, pentru ca noi am acoperit o zona foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discutii in spatiul public, si confirm ca in aceasta zona s-au gasit bucati care pot fi dintr-o drona”.

Tilvar a anuntat ca va merge la Chilia si la Galati.

“O sa merg la Chilia, am fost aici la Plauru, sunt insotit si de prefectul judetului, am vorbit si cu primarul de aici si apoi am sa merg la Galati, pentru ca si Galatiul, care chiar daca este la o distanta destul de mare de Reni, cred ca este un oras cu autoritatile caruia trebuie sa discutam din nou pentru a-i asigura de faptul ca ne dorim ca in Romania viata sa se desfasoare normal”, a transmis ministrul Apararii.

El a fost intrebat daca se gandeste la evacuarea oamenilor din zona.

“Nu s-a pus problema, pentru ca nu sunt elemente care sa genereze pericol ca astfel de bucati sa reprezite o amenintare”, a mai adaugat Angel Tilvar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: