Un procuror o pune dur la punct pe Carmen Dan: „Nicio persoana libera nu poate fi anchetata pentru ca protesteaza intr-un stat UE”

politica

Procurorul Nicoleta Arpinte din Botosani  afirma ca nicio persoana dintr-o lume libera, mai ales dintr-un stat membru al Uniunii Europene, nu ar putea fi anchetata penal pentru simplul fapt ca a participat la o manifestatie publica. „Protestele publice, pasnice, sunt permise si absolut legale in lumea libera si civilizata din care facem parte, inca”, a scris Arpinte pe Facebook.

„Nicio persoana dintr-o lume libera, dintr-o tara civilizata, mai ales dintr-un stat UE, nu ar putea fi anchetata penal pentru simplul fapt ca a participat la o manifestatie publica. Pentru ca si-a manifestat dreptul constitutional de a protesta pasnic, de a-si exprima opinia in mod public. In Romania, o persoana poate fi anchetata doar in cazul in care comite o INFRACTIUNE prevazuta in Codul penal sau in legi speciale cu prevederi penale si, evident, DOVEDITA cu mijloace de proba, dincolo de orice indoiala, potrivit principiului „in dubio pro reo”.

Reamintesc faptul ca, absolut toate modificarile care se doresc a fi facute la coduri, vor fi aplicabile si pentru toti ceilalti, nu doar pentru anumite persoane. Prin urmare, sfatuiesc oamenii de buna credinta sa se informeze si sa nu se lase influentati, intimidati, de propaganda si dezinformari. Protestele publice, pasnice, sunt permise si absolut legale in LUMEA LIBERA, CIVILIZATA, DIN CARE FACEM PARTE, INCA!

Observatii personale, pe care mi le asum: am vazut in ultimele zile imagini cu o mizerie ingrozitoare si mormane de gunoi lasate de unii mitingisti si, in calitate de platitor de taxe si impozite, ma intreb, cine plateste pentru orasele blocate, pentru distrugerea spatiilor verzi si a florilor plantate de catre primarii si pentru strangerea muntilor de gunoaie, pentru ca eu, chiar nu vreau sa platesc pentru asa ceva! Dar, stiu sigur ca asta este contraventie, sa arunci gunoiul pe jos. Cine plateste??”, a scris procurorul Arpinte pe Facebook.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a lansat, marti, avertismente dure impotriva protestatarilor. „Asistam la acutizarea unor atitudini agresive si faptul acesta ne determina si pe noi sa tratam cu toata exigenta aceste abordari si vreau sa anunt ca vom fi foarte hotarati sa sesizam orice incalcare a legii de fiecare data cand vom constata ca am depasit acest plan al exprimarii intr-un mod civilizat, autorizat si legal. Am solicitat rigoare in aplicarea legii, transparenta si exigenta tuturor structurilor din minister care au competente in planul ordinii publice”, a spus, intr-o conferinta de presa, Carmen Dan.

„In acest moment, structurile de politie si structurile de jandarmerie, cele care au intervenit, fac o evaluare serioasa, vizualizeaza imagini si identifica persoane pentru a putea face ceea ce dispune inclusiv codul penal. Vor face demersul legal de a se sesiza din oficiu, de a sesiza parchetul competent deoarece cred ca este evident pentru toata lumea ca au depasit planul contraventional si au trecut in cel penal. Vreau sa va asigur, in acelasi timp, ca Jandarmeria Romana va permite oricarui partid politic sa isi desfasoare campania electorala, in limitele legii”, a mai declarat ministrul.

Mai mult despre:

Comentarii: