Un procuror special va gestiona anchetele care il vizeaza pe Trump. Jack Smith este procuror insarcinat cu anchetarea crimelor de razboi la Tribunalul de la Haga

externe

Procurorul general al SUA, Merrick B. Garland, l-a numit vineri pe procurorul Jack Smith drept procuror special pentru a gestiona anchetele care il vizeaza pe fostul presedinte republican Donald Trump, transmite Reuters.

Potrivit lui Garland, candidatura lui Trump, precum si intentia declarata a presedintelui democrat Biden de a candida la realegeri, au facut necesara numirea unui consilier special.

Smith va supraveghea ancheta cu privire la gestionarea de catre Trump a documentelor guvernamentale dupa ce a parasit Casa Alba anul trecut si investigarea incercarilor de a interfera cu transferul pasnic de putere dupa alegerile din 2020, a spus Garland.

„Numirea unui procuror special in acest moment este lucrul corect de facut”, a spus Garland la o conferinta de presa.

Smith, independent politic, este in prezent procuror-sef la tribunalul special de la Haga, insarcinat cu urmarirea penala a crimelor de razboi din Kosovo. El a supravegheat anterior sectia de integritate publica a Departamentului de Justitie si a lucrat ca procuror federal si de stat la New York.

Garland a spus ca isi va incepe munca ca consilier special „imediat”.

Jack Smith a declarat ca va fi rapid si independent in munca sa.

„Voi exercita o judecata independenta si voi inainta investigatiile rapid si temeinic, indiferent de rezultat”, a spus Smith intr-un comunicat publicat de departament.

Acesta ar fi al treilea consilier special al Departamentului de Justitie care va fi numit din 2017 pentru a se ocupa de un caz sensibil din punct de vedere politic. Astfel de procurori au de obicei un grad ridicat de independenta pentru a evita potentialele conflicte de interese.

Primul a fost Robert Mueller, fostul director al FBI, in 2017, pentru a supraveghea ancheta federala asupra campaniei prezidentiale din 2016 a lui Trump si a contactelor sale cu Rusia. In 2019, John Durham a fost desemnat sa investigheze originile anchetei FBI asupra campaniei lui Trump din 2016.

Casa Alba nu a fost implicata in decizie, a declarat un oficial sub protectia anonimatului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: